Τουρκία: Τρείς νέες NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο μέχρι το τέλος του 2021

Την ώρα που η Άγκυρα στέλνει «σήμα» για πιθανή επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Το βράδυ της Παρασκευής, εξέδωσε τρείς νέες NAVTEX για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Μάλιστα, οι NAVTEX έχουν ισχύ σχεδόν για όλο το 2021, καθώς λήγουν τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όλες οι NAVTEX περιλαμβάνουν ασκήσεις με πυρά και έχουν ισχύ από 16 Ιανουαρίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου και από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα και τις εθνικές εορτές και επετείους.

Την ίδια ώρα, την άποψη πως στις διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Μάλιστα, τόνισε πως «αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως “ναι” ή “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».

Πηγή: in.gr

About Author