Προς παράταση η επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 λήγει σήμερα αλλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε παράθυρο για ολιγοήμερη παράταση. Ήδη πάνω από 516.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν υποβάλει μέχρι χθες το βράδυ αίτηση για να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως την ερχόμενη Τρίτη -Τετάρτη. Η παράταση μεταθέτει χρονικά την έναρξη πληρωμών προς το τέλος Ιανουαρίου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να πληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με όλες τις προϋποθέσεις και λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίζουν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι διατηρώντας βεβαίως την πρόβλεψη ελάχιστης καταβολής 1.000 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ενώ η αγορά ήδη γνωρίζει πως οι δικαιούχοι επιστρεπτέας προκαταβολής αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2021.

About Author