Νορβηγία: Κίνδυνοι από τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών

Η Νορβηγία αναφέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι οι εμβολιασμοί για την πρόληψη της Covid-19 να είναι πολύ επικίνδυνοι για τους πολύ ηλικιωμένους και άρρωστους, αφότου 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη δόση τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από αυτούς τους θανάτους, 13 μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σε αυτοψία, με τα αποτελέσματα να υποδηλώνουν ότι οι συνήθεις παρενέργειες μπορεί να έχουν συμβάλει σε σοβαρές αντιδράσεις σε αδύναμους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

«Για εκείνους που έχουν πιο σοβαρή αδυναμία, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσια Υγείας. «Για όσους έχουν πολύ μικρή εναπομένουσα ζωή ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή άσχετο».

Η Νορβηγία έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση σε περίπου 33.000 ανθρώπους, εστιάζοντας σε αυτούς που θεωρούνται ότι έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αν προσβληθούν από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Τα περισσότερα εμβόλια προέρχονταν από τις Pfizer/BioNTech, με το εμβόλιο της Moderna να χορηγείται επίσης.

About Author