Κοροναϊός: Αισιόδοξο μήνυμα από το Ισραήλ – Στο μισό η μεταδοτικότητα μετά τον εμβολιασμό

Αισιόδοξο μήνυμα από το Ισραήλ, τη χώρα – πρότυπο σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των εμβολιασμών παγκοσμίως, καθώς η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer /BioNTech κατάφερε να περιορίσει κατά 50% τη μεταδικότητα τoυ κοροναϊού. Μάλιστα το εμβόλιο δεν κατάφερε μόνο να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου αλλά και να φρενάρει κατά 50% την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση και όχι μόνο τα συμπτώματα της νόσου.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν  ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και αφότου κάνουν την πρώτη πρώτη δόση του εμβολίου.

Γαι το εμβόλιο, πραγματοποιήθηκαν και άλλες δύο έρευνες στο Ισραήλ. Η μία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά 60%, ενώ η άλλη κατά 33%.

Για την επίτευξη της ανοσίας κατά 95% είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, οι αρχικές μελέτες δεδομένων από την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ υποδηλώνουν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού έως και 50% ύστερα από 14 ημέρες.

Τα αποτελέσματα των μελετών ανακοινώθηκαν από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

Ο καθηγητής Σαρόν Αλρόι Πράις, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, τόνισε σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η έρευνα ήταν προκαταρκτική.

Υποστήριξε επίσης ότι τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του  Covid-19, επειδή ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του ιού για ένα χρονικό διάστημα, εάν ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται στη ρινική του κοιλότητα.

Μέσα σε 21 ημέρες, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 20% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών και μόνιμων κατοίκων του και, ακόμη πιο σημαντικό, το 70% της αρχικής ομάδας – στόχου του – του ιατρικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 60 ετών.

Aυτή την εβδομάδα η χώρα ξεκινά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες.

Από την έναρξη της πανδημίας, το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 520.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid και 3.817 θανάτους από επιπλοκές της νόσου.

About Author