Σαρώνει η κακοκαιρία – “Πνίγηκε” ο Έβρος – Μέρες “Ιανού” ξαναζεί η Καρδίτσα

Καταστροφές και μεγάλα προβλήματα προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας στη Β. Ελλάδα. Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει τον Έβρο, όπου χωράφια και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Φερών-Αλεξανδρούπολης στο ύψος του αεροδρομίου. Μάλιστα, αρκετοί μαθητές από την περιοχή, μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους με φορτωτικά μηχανήματα.

Στο χωριό Λουτρά, από την ορμή των νερών που “φούσκωσαν” το ποτάμι του χωριού, έπεσε η σιδερένια, κρεμαστή γέφυρα, που ένωνε το ένα σημείο με το άλλο μέσα στο χωριό και χρησιμοποιούνταν απ’ τους κατοίκους για να περνούν το ποτάμι. Η κεντρική γέφυρα επίσης υπερχείλισε από την ορμητική μανία των νερών και παραμένει κλειστή με σήμανση από τον δήμο, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

Στην περιοχή των Φερών “έσπασε” το ανάχωμα στον δρόμο προς την Ιτέα στην γνωστή περιοχή “Τσάι”, υπερχείλισε το ποτάμι και το χωριό αποκλείστηκε. Οι κάτοικοι της Ιτέας ζήτησαν την επέμβαση του στρατού από το στρατόπεδο της Καβησού, ώστε με μηχανήματα να δώσουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα.

Πολλά τα προβλήματα και στο Δήμο Σουφλίου όπου υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια, κυρίως στον ορεινό όγκο του Μ. Δερείου. Οι κάτοικοι όλοι απομακρύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού.

Παράλληλα, τα χωριά του ορεινού όγκου είναι αποκλεισμένα, ενώ από τον τεράστιο όγκο νερών που ξαφνικά πλημμύρισαν χειμάρρους και ρέματα, έπεσε γέφυρα που συνδέει το χωριό Μεσημέρι με το Μεγάλο Δέρειο.

Στην περιοχή στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφορά δύο νεφροπαθών, οι οποίοι έπρεπε να μεταβούν για αιμοκάθαρση στο Διδυμότειχο, ευτυχώς με αίσιο αποτέλεσμα.

Πλημύρες υπαρχουν και στην Ορεστιάδα αλλά και στην περιοχή των Β΄ Κοιμητηρίων Αλεξανδρούπολης.

Στην Κοζάνη, το νερό πλημμύρισε ορισμένα σημεία της Εγνατίας οδού, στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολη, κοντά στον κόμβο της Καλαμιάς. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής για την απάντληση υδάτων, ενώ η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού και η κυκλοφορία διεξάγεται από την Ενωτική Οδό, μέσω Κοίλων και Βατερού.

Μέρες «Ιανού» ξαναζεί η Καρδίτσα, όπου υαπρχει φόβος να κοπεί ολοκληρωτικά ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το Δήμο Αργιθέας, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων 30 ωρών.

Έτσι, όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net το πρωί της Τρίτης, είδαν την Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας στο 2χλμ από το Μουζάκι (λίγο μετά την διασταύρωση προς Πορτή) να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση από τα μανιασμένα νερά του Πάμισου που «έφαγαν» την όχθη (όπως συνέβη και με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Προς το παρόν η κυκλοφορία στο σημείο διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο Πηνειός ποταμός κατεβαίνει ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής. Έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της κοίτης του στη γέφυρα της Διάβας, στο σημείο που είχε καταρρεύσει πριν από 5 χρόνια τέτοια εποχή η παλιά γέφυρα.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες και για την πόλη των Τρικάλων. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η στάθμη του Ληθαίου ποταμού ανέβηκε κατά 1 μέτρο σε μόλις ένα 24ωρο, φτάνοντας το 1.60 μ. Στο Φλαμούλι υπερχείλισε κόβοντας τον δρόμο, ενώ και σε πολλά σημεία ακόμη η κατάσταση είναι οριακή.

Πηγές: evros-news.gr, evros24, kozan.gr, karditsaLive.net, trikalavoice.gr

About Author