Μητσοτάκης: 2 εκ. εμβολιασμοί μέχρι τέλος Μαρτίου – Πρόθεσή μας να ανοίξει το λιανεμπόριο

“Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. “Ουδέποτε η επιτροπή μάς εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα”, υποστήριξε.

”Στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητα η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

“Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή” διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

“Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμυρία δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας” επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης υποστήριξε ότι από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν  στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα.

“Μην έχουμε αυταπάτες, κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό” τόνισε ο πρωθυπουργός, σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

“Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη” προσέθεσε, ενώ εξεφρασε την αισιοδοξία του για τον τουρισμό το καλοκαίρι.

“Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά” τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη.

Για τη δραματική κατάσταση στην αγορά και την οικονομία,  ο πρωθυπουργός είπε:

“Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια.

Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη.

Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα.

Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα.

Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους. Θέλουμε να βοήθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει.”

Γαι τη στάση της Εκκλησίας στα Θεοφάνεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, υποστήριξε όμως ότι τελικά η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author