anatropinews.gr

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τη μη λήψη μέτρων στο 2ο κύμα κοροναϊού

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έπειτα από καταγγελία του διευθυντή της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νίκου Καπραβέλου.

Στην Αθήνα διαβιβάστηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε, με βάση καταγγελία για το δεύτερο κύμα μετάδοσης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργείται προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που φέρεται ότι δεν πρότεινε εγκαίρως τη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος παραδέχτηκε ότι: «Ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδας, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν οτι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στην Θεσσαλονίκη πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην ορθοδοξία και στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα, πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω οτι το βασικότερο λάθος που παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός στην βουλή και αυτό ήταν το για το οποίο εσείς στα κανάλια ασκείται σκληρή κριτική, ήταν αυτό. Γιατί κατά την ημέρα εκείνη, συνέρευσαν οι πιστοί. Δεν λέω οτι δεν ήθελαν να ελέγξουν, αλλά δεν ελέγχεται».

Το ερώτημα είναι εάν ο υπουργός Ανάπτυξης θα κληθεί σε κατάθεση σχετικά με το θέμα.

Όπως αναφέρει το GRTIMES, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από όσα κατήγγειλε, σε ΜΜΕ, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος ο οποίος έχει ήδη καταθέσει ενόρκως σε εισαγγελέα. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε στην πρωτεύουσα όπου βρίσκεται η έδρα της Επιτροπής ενώ αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της κ.α. Σκοπός είναι να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται η τέλεση αδικημάτων.

Ο κ. Καπραβέλος επέρριψε ευθύνες στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη. Ο πνευμονολόγος έκανε λόγο για καταστροφή της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με δυσάρεστες συνέπειες.

Μάλιστα, το θέμα σχολίασε με ανάρτησή της και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη γράφοντας: “Μετά και την κυνική ομολογία Γεωργιάδη ότι είχε ενημερωθεί για τους κινδύνους ο πρωθυπουργός, αλλά προτίμησε να εορτασθεί ελεύθερα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, η σε εξέλιξη δικαστική έρευνα αποκτά και άλλες διαστάσεις. Φαντάζομαι θα κληθούν να καταθέσουν και οι τοπικοί γαλάζιοι παράγοντες που λένε (κατόπιν εορτής) ότι στις συσκέψεις είχαν εισηγηθεί αρνητικά”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης διέψευσε όσα είχε δηλώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Alpha είχε πει πως δεν του είχε πει κανένας να κλείσει η Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό δεν επιβλήθηκε καραντίνα.

«Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε (δειτε το βίντεο:

«Ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδας, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν οτι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στην Θεσσαλονίκη πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην ορθοδοξία και στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα, πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω οτι το βασικότερο λάθος που παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός στην βουλή και αυτό ήταν το για το οποίο εσείς στα κανάλια ασκείται σκληρή κριτική, ήταν αυτό. Γιατί κατά την ημέρα εκείνη, συνέρευσαν οι πιστοί. Δεν λέω οτι δεν ήθελαν να ελέγξουν, αλλά δεν ελέγχεται»…

ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική ομολογία Γεωργιάδη

Επίθεση στον πρωθυπουργό, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη για το lockdown στην Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Η κυνική ομολογία του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η πόλη να θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, επιβεβαιώνει τα χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη που έλεγε σε συνέντευξή του στον Alpha πως “κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει”. Επιβεβαιώνει όμως και κάτι χειρότερο: Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της Επιτροπής και των ειδικών, βάζοντας το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του libre από την 1η Δεκεμβρίου για τις πιέσεις Τζιτζικώστα, Κυρίζογλου, Καϊτετζίδη, Ζέρβα κ.ά να μην πραγματοποιηθεί η δοξολογία και ο εορτασμός της 18ης Οκτωβρίου

Το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και άλλοι αυτοδιοικητικοί είχαν ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί η δοξολογία και να μην επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Μακεδονία για το εάν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ίδιου, του κ. Τζιτζικώστα και αυτοδιοικητικών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 22 Οκτωβρίου υπήρξαν εισηγήσεις και ανησυχίες, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει: «Με λυπεί, ξέρετε, η εύκολη εκ των υστέρων κριτική διάθεση. Και αυτό γιατί παραγνωρίζει μία βασική παράμετρο στην τόσο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε -ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία που να τα επιβάλλουν. Και τα μέτρα τα εισηγούνται και τα δεδομένα αξιολογούνται από τους έγκριτους επιδημιολόγους μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μία ακόμη πραγματικότητα είναι πως ό,τι μέτρα και αν πάρουμε, αν δεν έχουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε από όλους, τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη είναι κοινή και τη δίνουμε καθημερινά δίπλα-δίπλα με τους αιρετούς μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς, μαζί με όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν μία δύσκολη μάχη που σταδιακά φαίνεται ότι κερδίζεται. Ας συνεχίσουμε έτσι και την περίοδο των εορτών, ας ξεπεράσουμε ακόμα μια φορά το σκόπελο, γιατί η ακτή είναι πια κοντά».

Η αποκάλυψη του LIBRE την 1η Δεκεμβρίου: Ζητούνται ευθύνες για τη Θεσσαλονίκη- Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ “δείχνουν” Μαξίμου- Oργή Τζιτζικώστα, Κυρίζογλου, Καϊτετζίδη

Read Previous

“Αστακός” η Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν – 6.000 άνδρες της Εθνοφρουράς και φράχτης

Read Next

“Βόμβα” Μελισσανίδη στην ΑΕΚ – Σκέφτεται να φύγει!