Υγειονομικοί: Υψηλά ποσοστά άρνησης εμβολιασμού σε ΕΕ και ΗΠΑ

Οι ενδείξεις πως ένας σχετικά υψηλός αριθμός εργαζόμενων στον τομέα της υγείας σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου, προκαλούν την έντονη ανησυχία πολιτικών και ειδημόνων σε θέματα υγείας, την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί η έξαρση των μολύνσεων και να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τους Financial Times, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στη Γερμανία έδειξε πως το ήμισυ των νοσηλευτών που ερωτήθηκαν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, όπως άλλωστε και το ένα τέταρτο των γιατρών. Οι ανησυχίες αυτές ήλθαν πάλι στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα όταν ο επικεφαλής γερμανικού κρατιδίου δήλωσε πως μόνο το ένα τρίτο των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας στου κρατίδιό του είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Υψηλός βαθμός απροθυμίας για εμβολιασμό καταγράφεται και στο ιατρικό προσωπικό άλλων περιοχών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στη Γαλλία, το 76% του προσωπικού οίκων ευγηρίας δήλωσε πως δεν θέλει να εμβολιαστεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο μήνα σε 2.000 εργαζόμενους στον τομέα.

Στην Αυστρία, μόνο το ήμισυ των εργαζόμενων σε εγκαταστάσεις φροντίδας στην περιοχή Vorarlberg δήλωσε πρόθυμο να εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Αυστρίας, ενώ η Ιταλική Ομοσπονδία Συνδέσμων Επαγγελματιών Υγείας (FNOMCEO) δήλωσε πως περίπου 100 γιατροί σε όλη τη χώρα είναι απρόθυμοι να λάβουν το εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ, δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα το think tank υγείας, Kaiser Family Foundation, έδειξε πως το 29% των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας στις ΗΠΑ πιθανότατα ή οπωσδήποτε δεν θα εμβολιαστούν, ποσοστό λίγο υψηλότερο από αυτό του γενιού πληθυσμού (27%).

Σύμφωνα με τη γερμανική δημοσκόπηση, πολλοί φοβούνται για μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου ενώ οι γυναίκες εξέφρασαν ανησυχία για την ικανότητά τους να τεκνοποιήσουν.

About Author