ΗΠΑ: Τον νέο υπουργό δικαιοσύνης Μ. Γκάρλαντ θα παρουσιάσει ο Μπάιντεν

Τον δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ, που θεωρείται μετριοπαθής προοδευτικός, επιβεβαίωσε ότι επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μέρικ Γκάρλαντ, 68 ετών, είναι τώρα επικεφαλής του εφετείου της Ουάσινγκτον, ενός δικαστηρίου που είναι γνωστό για τη σημασία των φακέλων που εξετάζει, αφού είδε τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2006, να μπλοκάρεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τον μελλοντικό υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, καθώς και διάφορους άλλους διορισμούς – κλειδιά στο υπουργείο, στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) στο Ουίλμινγκτον, στο Νταλαγουέρ.

«Οι διορισμοί αυτοί αντανακλούν τη βαθιά δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου, στην επαναβεβαίωση του ρόλου του υπουργείου Δικαιοσύνης ως πυλώνα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας και στο να διασφαλίσει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης και η στενή ομάδα του, είναι οι συνήγοροι του αμερικανικού λαού και όχι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου», αναφέρει ανακοίνωση του επιτελείου του Μπάιντεν.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ θα αντικαταστήσει τον Μπιλ Μπαρ, τον οποίο η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών χαρακτήρισε «δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ» λόγω των πολλαπλών παρεμβάσεών του υπέρ του απερχόμενου προέδρου ή του στενού περιβάλλοντός του.

Ο μελλοντικός υπουργός δικαιοσύνης, εφόσον ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από το Κογκρέσο, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την ανεξαρτησία του υπουργείου του, να καθησυχάσει ένα μέρος των περίπου 110.000 υπαλλήλων του, αλλά και να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις εις βάθος, που έχει υποσχεθεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι ο αγώνας κατά της βίας και του ρατσισμού στις διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας, που τέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στα τέλη Μαΐου.

Ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες ενός πολύ κατασταλτικού ποινικού νόμου το 1994, υποσχέθηκε επίσης να αναπτύξει εναλλακτικές στη φυλάκιση, κυρίως για τους χρήστες ναρκωτικών.

Ο διορισμός του Μέρικ Γκάρλαντ ανακοινώνεται την επομένη της ανακοίνωσης της νίκης των Δημοκρατικών, στις δύο κρίσιμες εκλογές για τη Γερουσία, στη Τζόρτζια, που τους εξασφάλισε τον έλεγχο της άνω βουλής του Κογκρέσου. Ο μελλοντικός πρόεδρος Μπάιντεν διαθέτει έτσι ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στις επιλογές του για θέσεις-κλειδιά, με την πλειονότητα των ομοσπονδιακών διορισμών να αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τα δύο νομοθετικά σώματα (τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία) στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author