Ολλανδία: Μία νοσοκόμα έκανε πρώτη το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Μια νοσοκόμα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε την Τετάρτη στην Ολλανδία, όπου το τελευταίο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νέο κοροναϊό ξεκίνησε με καθυστέρηση. Η Σάνα Ελκαντίρι, μια 39χρονη νοσηλεύτρια που φροντίζει ασθενείς με άνοια σε μια δομή στο νότιο τμήμα της χώρας, έκανε το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους αυτής της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Χούγκο ντε Γιούνγκε σε μια σύντομη τελετή.

Η νοσηλεύτρια  δήλωσε πως δεν δίστασε όταν της προσφέρθηκε η ευκαιρία να κάνει πρώτη το εμβόλιο. Ταξίδεψε μέχρι το κέντρο διανομής που έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί εκατοντάδες εμβολιασμούς την εβδομάδα.

Η δημόσια δυσαρέσκεια αυξήθηκε το Σαββατοκύριακο, ενώ δημοσκοπήσεις έδειξαν μείωση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση, όταν έγινε φανερό πως η Ολλανδία θα ήταν η τελευταία από τις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, που θα ξεκινούσε τους εμβολιασμούς.

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπεραμύνθηκε της καθυστερημένης έναρξης των εμβολιασμών.

«Το κύριο πρόβλημα ήταν πως το λάβαμε νωρίτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε» είπε ο Ρούτε, αναφερόμενος στην έγκριση ενός εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές. «Ήταν ένα διαφορετικό εμβόλιο (από αυτό που περιμέναμε)… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι».

Η ολλανδική κυβέρνηση θεώρησε πως το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα εγκρινόταν πρώτο, αν και ο Ρούτε δεν εξήγησε γιατί. Το εμβόλιο της Moderna είναι ήδη το δεύτερο εμβόλιο που έλαβε έγκριση την Τετάρτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Έπειτα από μια επανεξέταση, η ολλανδική κυβέρνηση και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) εγκατέλειψαν τα σχέδια για εμβολιασμό πρώτα των ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα χορηγηθεί αρχικά στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας και στους υγειονομικούς. Ο κατάλογος αυτός θα διευρύνεται, καθώς περισσότερα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα.

Οι μολύνσεις από κοροναϊό στην Ολλανδία παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το αυστηρό λοκντάουν κατά το οποίο όλα τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

About Author