Εμβολιασμοί: Με 5.000 την ημέρα σε ένα χρόνο θα έχουν εμβολιαστεί μόλις 900.000 πολίτες

Εντονο προβληματισμό δημιουργεί η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τακτική σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου εμβολιασμού στην οποία προήδρευσε , στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν.

«Εμβολιάζουμε περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα και είμαι σίγουρος ότι με τους ρυθμούς αυτούς θα τηρήσουμε τον προγραμματισμό, έτσι όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και από την Οργανωτική Επιτροπή της επιχείρησης “Ελευθερία”» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα ενός έτους θα έχουν γίνει 1.825.000 εμβόλια σε 900.000 πολίτες (καθώς χρειάζονται δύο δόσεις). Αρα ο εμβολιασμός θα καλύψει μόλις το 10% του πληθυσμού της χώρας, μακράν του στόχου του 70% που μπορεί να ανακόψει την πανδημία.

Στην πραγματικότητα, για να υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη θα έπρεπε να γίνονται 50.000 εμβολιασμοί την ημέρα, δεκαπλάσιος αριθμός από αυτόν που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί πάνω από 25 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κοροναϊού μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Με ρυθμό 5.000 εμβολιασμών την ημέρα η ποσότητα αυτή θα εξαντληθεί σε… 5.000 ημέρες (13 χρόνια)!

Εάν ισχύει αυτό που δηλώνουν πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα πως το εμβόλιο “φαίνεται ότι θα καλύπτει 6 μήνες “, σημαίνει ότι όσοι εμβολιάζονται σήμερα θα πρέπει να εμβολιαστούν και πάλι το φθινόπωρο, οπότε οι αριθμοί αυξάνονται γεωμετρικά.

 

About Author