Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Mοderna

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το αρμόδιο όργανο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), με θέμα το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά του Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.  Αρχικά, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει πως θα συνεδρίαζε στις 12 Ιανουαρίου. Με νέα του ανακοίνωση στις 17 Δεκεμβρίου, είχε σημειώσει πως η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για τις 6 Ιανουαρίου, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, υποχρέωσε τον Οργανισμό να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, συνεδριάζοντας σήμερα.

Όπως έγραψε το Politico, αν υπάρξει απόφαση, θα γίνει η σχετική ανακοίνωση για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της Moderna – αν ωστόσο δεν υπάρξει κατάληξη, τότε η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Έχει προηγηθεί, πριν τα Χριστούγεννα, η έγκριση χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει σε χώρες της Ευρώπης. Επίσης, είχε προηγηθεί η αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία κατηγορούσε τη Ρυθμιστική Αρχή για «πολύ αργή» αδειοδότηση των εμβολίων.

Το εμβόλιο της Moderna (mRNA-1273) έχει 94,1% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και σοβαρής νόσου, με καλό προφίλ ασφαλείας.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την οψιόν της για αγορά επιπλέον 80 εκατ. δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19.

Η συνολική δέσμευση παραγγελιών της Κομισιόν έως σήμερα είναι πλέον 160 εκατ. δόσεις και οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 ύστερα από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με την εταιρία.

About Author