Νορβηγία: Δεν χάνουν τις ελπίδες για επιζώντες από τη φοβερή κατολίσθηση

Eλπίδες ότι θα βρουν επιζώντες στα χαλάσματα που άφησε πίσω της η φονική κατολίσθηση στο Γκέρντρουμ, που έγινε πριν από πέντε ημέρες, με μέχρι στιγμής απολογισμό 7 νεκρούς και τρεις αγνοούμενους, διατηρούν ακόμη oι Νορβηγοί διασώστες. Έπειτα από τη διακοπή των ερευνών τη νύχτα, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόσβαση στο σημείο για τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, οι έρευνες επαναλήφθηκαν το πρωί, ωστόσο δεν καρποφόρησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης και συνεχίζουμε να αναζητούμε επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων Ρόγκερ Πέτερσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν τη νύχτα, διευκρίνισε.

Μία μικρή κοινότητα 7.000 κατοίκων, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Όσλο, το Γκέρντρουμ έγινε τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου, το επίκεντρο μιάς φονικής κατολίσθησης.

Οι διασώστες ανέσυραν τις σορούς 7 εκ των 10 αγνοουμένων.

Οι έξι από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί. Μεταξύ τους βρίσκεται ένα κοριτσάκι 2 ετών και η έγκυος μητέρα του.

Ωστόσο, το χειμωνιάτικο κρύο, με θερμοκρασίες στους -10 βαθμούς Κελσίου, λιγοστεύε τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες.

«Είναι σαφές πως το κρύο είναι ο αντίπαλός μας, πρόκειται για μια περίπλοκη περιοχή ερευνών και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι», δήλωσε ο αρχιπυροσβέστης Μορτερν Τόρεσεν.

«Γνωρίζουμε όμως, πως εάν ένας άνθρωπος έχει παγιδευτεί σε κτίριο που έχει καταρρεύσει, ωστόσο έχει αέρα, είναι απομονωμένος και έχει κάτι να πιει, μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author