Κακοκαιρία: Προβλήματα από πλημμύρες σε Ήπειρο και Θεσσαλία – “Φούσκωσε” το ποτάμι στα Τρίκαλα

Προβλήματα έχει δημιουργήσει το κύμα κακοκαιρίας σε  Ήπειρο και Θεσσαλία. Η Πολιτική Προστασία έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κοινότητα Καρίτσης Δολόπων, στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτα. Συναγερμός έχει σημάνει και στα Τρίκαλα, όπου έχει ανέβει η στάθμη στον ποταμό Ληθαίο.  Στην Ήπειρο, το κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το βράδυ, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, τα σοβαρότερα εντοπίστηκαν στον Δήμο Νικολάου Σκουφά στην Άρτα, καθώς έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές από πλημμύρες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Εκτός από τις υποδομές του δήμου, ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές, όπως το Νεοχώρι το Κομπότι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Κόπραινα, η Αγία Παρασκευή, ο Παχυκάλαμος, τα Κολομόδια, ο Άγιος Δημήτριος, η Αμφιθέα κι ο Άγιος Ταξιάρχης, ενώ ο δρόμος Καραμούτσι – Νεοχωράκι έχει καταστραφεί και θα παραμείνει κλειστός.

Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις και να αποφεύγουν τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, καθώς και να μην προσπαθούν να περάσουν από χειμάρρους.

Από το βράδυ χιονίζει στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή Μετσόβου, τη Βωβούσα Ζαγορίου και σε χωριά της Κόνιτσας, με το ύψος του χιονιού να φτάνει σε κάποιες περιοχές τα 40 – 50 εκ. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται στο οδικό δίκτυο, με τουλάχιστον 12 μηχανήματα για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί .

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν και τα Γιάννενα. Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα, συσσώρευση υδάτων υπάρχει στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, που είναι κλειστός.

Το βράδυ έκλεισε και η επαρχιακή οδός από τον Κατσικά προς την Καστρίτσα καθώς υπερχείλισαν τα νερά ρέματος στο ύψος μιας γέφυρας που υπάρχει στο σημείο, με το πρόβλημα να αποκαθίσταται άμεσα.

Στη Θεσπρωτία πλημμμύρισαν καλλιέργειες μανταρινιών.

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν και τη Θεσσαλία και ειδικότερα στην περιοχή των Τρικάλων. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, η στάθμη των ποταμών έχει ανέβη επικίνδυνα,  η στάθμη στον Ληθαίο έφτασε στο 1,28 μ. ενώ σε πολλά σημεία έχει φουσκώσει και ο Πηνειός.

Ο μηχανισμός Περιφέρειας και Δήμων Τρικκαίων και Πύλης παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επιθεωρεί κρίσιμα σημεία του δικτύου με πιθανό σενάριο να σημάνει συναγερμός τις επόμενες ώρες.

Η κοινότητα Καρίτση Δολοπών της Λίμνης Πλαστήρα  κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις της 29ης Δεκεμβρίου.

Πηγές: epirus-tv-news.gr, trikalavoice.gr

About Author