Πρωτοχρονιάτικη προσευχή Ερντογάν στην Αγία Σοφία: “Είναι το στέμμα του 2020”

Με αναφορά στην Αγία Σοφία ξεκίνησε την χρονιά ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στην Αγία Σοφία, όπως μεταδίδει η Ηurriyet, χαρκτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, ως «το στέμμα του 2020». Επίσης, απαντώντας στην κριτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, έκανε λόγο για «φασιστική» αντίληψη του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, το οποίο – όπως είπε – δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Αναφερόμενος στη χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή, ο τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι» είπε απευθυνόμενος στον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την επιθετική ρητορική, με αναφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το στέμμα του 2020».

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η τουρκική εφημερίδα Sözcü χαρακτήρισε ως «καταστροφή» την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Σε κείμενο, το οποίο απαριθμούσε τις κακές ειδήσεις του 2020, είχε εντάξει την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, κάτι που τελικώς προκάλεσε και την αντίδραση του Ερντογάν.

About Author