Τι μας νοιάζει τι λένε η Μέρκελ και η Φρέντρικσεν; Ευρωπαίοι μόνο όταν συμφέρει…

«Θα εμβολιαστώ κι εγώ, όταν έρθει η σειρά μου», είπε η Άγκελα Μέρκελ στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της, το οποίο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο όχι μόνο λόγω της πανδημίας που γνωρίζει νέα έξαρση στη Γερμανία αλλά και διότι, όπως επισήμανε, είναι το τελευταίο της αφού τον επόμενο Σεπτέμβριο, με τις βουλευτικές εκλογές, εγκαταλείπει οριστικά την Καγκελαρία μετά από τέσσερις θητείες.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν διανοήθηκαν να παρακάμψουν την σειρά προτεραιοποίησης των ειδικών σχετικά με τον εμβολιασμό. “Όταν έρθει η σειρά μου”, είπε εμφατικά η 66χρονη πολιτικός. Δεν επικαλέστηκε την ανάγκη “συνέχειας του κράτους” (continuity) για να διεκδικήσει προνομιακά μια δόση από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και δεν έδωσε εντολή να το κάνουν οι υπουργοί της ή άλλοι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι που κατέχουν επιχειρησιακές θέσεις- κλειδιά.

Προτίμησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν που τόνισε πως δεν προτίθεται να στερήσει έστω και μία δόση εμβολίου από εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και ουδείς στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ή από την αντιπολίτευση δεν διανοήθηκε να υπαινιχθεί πως η άρνηση της Καγκελαρίου να μην κάνει χρήση του “προνομίου” της ως αρχηγός κράτους υποκρύπτει κάποιον σκεπτικισμό για το ίδιο το εμβόλιο.

Στα καθ’  ημάς, η αμφισβήτηση της επιχειρηματολογίας της Μέρκελ ήρθε από εκείνους που δηλώνουν φανατικά οπαδοί της βορειοευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας. Υπήρξαν, για παράδειγμα, αρθρογράφοι φιλοκυβερνητικών μέσων που λοιδώρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έκανε “στα μουλωχτά” το εμβόλιο για να μπορεί να πατάει σε…δύο βάρκες- και εκείνη όσων συμφωνούν με το εμβόλιο αλλά και στην άλλη των σκεπτικιστών.

Η ίδια “σχολή” επικρότησε τον προνομιακό και κατά προτεραιότητα εμβολιασμό υπουργών, υφυπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και κρατικών μανδαρίνων, υπό το επιχείρημα πως το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και ως εκ τούτου επιβάλλεται η προστασία εκείνων που βρίσκονται σε επιχειρησιακή κινητικότητα. Κατ’  αυτό τον τρόπο, το ελληνικό κράτος πρέπει να έχει “συνέχεια”, ενώ το γερμανικό, το δανικό, και σχεδόν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά μπορεί να είναι ασυνεχή και απροστάτευτα…

Αλλά και ο “μουλωχτός” Τσίπρας παραδίδεται στην χλεύη της τοξικής αρθρογραφίας ορισμένων, ενώ οι “μουλωχτοί” υπουργοί που είδαν την λακούβα του μαζικού κυβερνητικού εμβολιασμού και απέφυγαν να πέσουν μέσα με την ανάρτηση selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπόκεινται στην ίδια κριτική.

Λαϊκισμός, τοξικότητα και ανορθολογισμός ακόμα και με το εμβόλιο.

Ουδείς εξ αυτών που ομνύουν στα ευρωπαϊκά πολιτικά ήθη έσπευσε να επικρίνει τον παραμερισμό υγειονομικών από τον εμβολιασμό για να πάρουν θέση υπουργοί, υφυπουργοί και λοιπά πρόσωπα που ουδεμία άμεση σχέση έχουν με αρμοδιότητες σχετικές με την πανδημία. Και ουδείς κατήγγειλε την έπαρση της φωτογραφίας με το σήμα της νίκης.

Και όταν χειροκρότησαν την “οργή” του πρωθυπουργού για τις selfies των εμβολιασθέντων υπουργών –με κυβίστηση υψηλής δεξιοτεχνίας– δεν αναρωτήθηκαν με τίνος εντολής είχαν σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα. Προφανώς όχι της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, όπως επικαλέστηκε ατυχώς (…) ο υπουργός Υγείας, πριν αλλάξει η “γραμμή” και βρεθεί και ο ίδιος εκτεθειμένος. Όπως, άλλωστε, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που κατηγορούσε εκείνους που ανέδειξαν την ντροπιαστική κατα προτεραιότητα προσέλευση κυβερνητικών στο “Σωτηρία”.

Ευρωπαϊστές εκεί που συμφέρει, λαϊκιστές εκεί που βολεύει. Το “θα εμβολιαστώ όταν έρθει η ώρα μου” της Μέρκελ και της Φρέντρικσεν (και κατά πως φαίνεται των περισσοτέρων πρωθυπουργών και αρχηγών κράτους) ηχεί κούφιο γιατί δεν ταιριάζει στην ιδιάζουσα εκφορά του εγχώριου “ευρωπαϊκού αφηγήματος”.

Συμπληρώνεται, δε, με το επιμύθιο του ανασχηματισμού στον οποίο, όπως κυκλοφορεί, θα τιμωρηθούν οι “σελφίστες” του εμβολιασμού. Έλεος! Θα τολμήσει, άραγε, κάποιος εξ αυτών να πει πως δεν προσήλθε αυτοβούλως αλλά κατόπιν εντολής; Και από ποιον;

About Author