Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου – Πότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση

Εντός των προσεχών ημερών φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις το αν θα ανοίξουν τελικά ή όχι τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα για το Μεγάρου Μαξίμου, όπως έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης, είναι το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων μέσα στον Γενάρη – πιθανότατα στις 8.

Ο ένας μετά τον άλλο  οι ειδικοί σημειώνουν ότι με βάση τα  επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, θεωρείται ασφαλές να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες αμέσως μετά τις γιορτές.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών πάντως, βασίζονται στα τωρινά στοιχεία, καθώς όπως έχουν προειδοποιήσει τις επόμενες ημέρες πιθανότατα να υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

Η οριστική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να έχει φανεί πιο ξεκάθαρα  εάν συνεχίζεται το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον Αντ1, η καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού υπογράμμισε: «Ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα σχολεία. Εγώ θα έλεγα μετά τους λειτουργούς υγείας, τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές δυνάμεις να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας.»

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως επανήλθε σήμερα στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμά τους προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε σημειώσει πως είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 8 Γενάρη, και μάλιστα για όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίζει όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημέρων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με το νέο έτος. Εκτός από το ιικό φορτίο ανά περιοχή και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ποσοστό της θετικότητας στη χώρα ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, καθώς η αποσυμπίεση συνεχίζεται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιοι ειδικοί, όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έλεγαν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη.

 

 

About Author