Υπ. Υγείας: Μέτρα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των πολιτών τον καιρό της πανδημίας

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία στους πολίτες, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη. «Είναι μήνες πίεσης οικονομικής, επαγγελματικής, προσωπικής, με άγχος και αβεβαιότητα, μοναξιά, ψυχική κούραση και η Πολιτεία είναι δίπλα σας σε αυτό», είπε ο κ. Κικίλιας, «γι’ αυτό όχι μόνο δεν παραμερίζουμε την ψυχική υγεία, αλλά με πέντε νέους πυλώνες της στηρίζουμε τους πολίτες».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, διευρύνεται και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στην οποία προστίθεται ο κύριος Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας, καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, «το 1/3 του πληθυσμού έχει άγχος και κατάθλιψη και όλοι έχουμε συναισθήματα που μας δυσκολεύουν. Αν έχετε άγχος ή άσχημη διάθεση, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι», είπε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

«Σχολεία, εστιατόρια εκκλησία, αθλητικές εκδηλώσεις, όλα κλειστά και όλες αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολες στην προσαρμογή και ακόμη πιο δύσκολη είναι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι έχουν περάσει και τα όρια της σωματικής κόπωσης. Γι’ αυτό περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις, ώστε να έχουμε και σωματική υγεία, διότι αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα», είπε ο κ. Κικίλιας.

Το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε πέντε άξονες που θα υποστηρίξουν ψυχολογικά άτομα που το έχουν ανάγκη.

Ο πρώτος άξονας είναι αυτός της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με γραμμή 10306, στην οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά ειδικοί θα βοηθούν τους συμπολίτες μας. Επίσης υπάρχει συνεργασία με την ψυχιατρική κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου , η οποία μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 78.000 κλήσεις συμπολιτών μας. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται και τηλεσυμβουλευτική για ασθενείς που είτε νοσηλεύονται, είτε είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Δεύτερος άξονας: Προγράμματα εξ αποστάσεως για ανέργους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παιδιά και εφήβους.

Ο τρίτος πυλώνας είναι οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, με οδηγίες για τα παιδιά και την αντιμετώπιση της απομόνωσης, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι ένας οδηγός για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον ειδική ενότητα για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, στην ίδια ιστοσελίδα.

Ο πέμπτος πυλώνας είναι η ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας της χώρας με ψυχιάτρους.

About Author