Τεχνητή νοημοσύνη και fake news: Νέες παγίδες για την έγκυρη ενημέρωση

Τον τελευταίο καιρό οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που συλλέγουν στοιχεία από φωτογραφίες ανθρώπων και τις ανασυνθέτουν έχουν κάνει άλματα.

Στην ιστοσελίδα This Person does not Exist (αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει) μπορείτε να δείτε τα κατορθώματα του μοντέλου StyleGan (Style Generative Adversarial Networks).

Κάθε φορά που η σελίδα ανανεώνεται φορτώνει μια καινούρια φωτογραφία ενός ανθρώπου, με τη μόνη διαφορά ότι το πρόσωπο αυτό δεν υπάρχει!

 

Όπως θα διαπιστώσετε είναι τελικά αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιο πρόσωπο είναι αληθινό και ποιο όχι.

Ο Christopher Schmidt, σχεδιαστής λογισμικού και ο ίδιος, πήγε ένα βήμα παραπέρα, ανασυνθέτοντας αυτή τη φορά φωτογραφίες από αγγελίες για ενοικίαση διαμερισμάτων. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα  This Rental Does Not Exist και πραγματικά προβληματίζει για τους τρόπους που μπορούν να παραπλανηθούν οι χρήστες του διαδικτύου από τέτοιες πρακτικές.

Κρίνοντας και από τη δυναμική των fake news, οι κοινωνικοί επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις τέτοιων τεχνολογιών στις κοινωνίες μας.

Φαίνεται ότι πρέπει τελικά να βάλουμε καλά στο μυαλό μας το εξής: απλώς επειδή βλέπουμε φωτογραφίες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα απεικονιζόμενα πρόσωπα και καταστάσεις υπάρχουν στο συμβατικό μας κόσμο.

Ακόμα, ότι η εξακρίβωση των πληροφοριών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς τα εργαλεία αναζήτησης φωτογραφιών μπορούν προς το παρόν να εντοπίσουν πότε ανέβηκε μια φωτογραφία στο διαδίκτυο. Εμείς στη συνέχεια αναλόγως τη χρήση καταλαβαίνουμε αν αυτή η φωτογραφία απεικονίζει αυτό που κάποιος χρήστης ισχυρίζεται.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα εργαλεία να επισημάνουν αν μια φωτογραφία είναι πραγματική ή αποτέλεσμα αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Η μόνη αισιόδοξη νότα είναι ότι αυτή τη στιγμή η δουλειά των αλόριθμων είναι εντυπωσιακή αλλά όχι τέλεια. Σε πολλές περιπτώσεις λεπτομέρειες όπως η εστίαση των ματιών και του βλέμματος ή ακόμη και θολά σημεία στο περίγραμμα των μαλλιών και του προσώπου μαρτυρούν ότι οι φωτογραφίες είναι ψηφιακά κατασκευασμένες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στον εντοπισμό ψεύτικων φωτογραφιών στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.whichfaceisreal.com/

Πηγή: gosocial.gr

About Author