#Unmute_larissa: Στη Λάρισα η Αστυνομία κλείνει τα μικρόφωνα – Περιστατικό καταστολής και λογοκρισίας

Πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στη Λάρισα αφού ο Δήμος απομάκρυνε ραδιοφωνικό παραγωγό καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας. Ο τελευταίος είχε ασκήσει κριτική στον αέρα στην Ελληνική Αστυνομία και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το περιστατικό αφορά έναν μουσικό παραγωγό στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, τον Κώστα Σταυριανό. Είδε την πόρτα της εξόδου από τον σταθμό επειδή στην εκπομπή του την προηγούμενη εβδομάδα τόλμησε να ασκήσει κριτική στην Ελληνική Αστυνομία και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αποτέλεσμα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ο δήμαρχος Αποστόλης Καλογιάννης, υπακούοντας στις προσταγές της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας, να τον διώξουν από το ραδιόφωνο.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και αφορμή για τον σχολιασμό στάθηκε η γνωστή ενέργεια του αστυνομικού την ημέρα της επετείου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εκείνου που κατέστρεψε την ανθοδέσμη την οποία κατέθεσε μια κυρία στη μνήμη του δολοφονηθέντος.

Μετά την εκπομπή και ανυπόγραφο δημοσίευμα τοπικού site, που τον κατηγορεί για «σκληρούς χαρακτηρισμούς» προς την ελληνική αστυνομία, η δημοτική αρχή Λάρισας διέκοψε τη συνεργασία τους με το αιτιολογικό ότι καταχράστηκε τον χώρο που του δόθηκε στο ραδιόφωνο μετατρέποντάς τον σε «εκπομπή πολιτικού σχολιασμού και έκφρασης προσωπικών απόψεων».

Ο μουσικός παραγωγός αφιέρωσε την εκπομπή του στην Ελληνική Αστυνομία ξεκινώντας με ένα πολύ χαρακτηριστικό τραγούδι, το «Fascist cops» των The Kids. Και ήταν κριτική που συνοδευόταν από τη διευκρίνιση ότι «πράγματι υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν και προστατεύουν τον πολίτη» και ότι «φυσικά δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί το ίδιο, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν τη διάθεση να τηρήσουν το Σύνταγμα και να μην καταστρατηγούν συνεχώς τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών».

Ακούστε το ηχητικό εδώ:

Είχε προηγηθεί προ ημερών κι ένα ακόμα, αντίστοιχο, περιστατικό με έναν δημοσιογράφο του σταθμού, τον Ηλία Σκυλλάκο. Αυτός προκάλεσε πάλι την αντίδραση της τοπικής Αστυνομίας για μία ανάρτησή του στο facebook, για την αστυνομοκρατία στη γειτονιά του στις 6 Δεκέμβρη!

Τελικά ο Κώστας Σταυριανός, συνεργάτης του σταθμού με διάφορους τρόπους εδώ και 15 χρόνια, εκδιώχθηκε. Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής είναι ντροπιαστική: «Ο εν λόγω μουσικός παραγωγός ως εθελοντής συνεργάτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας ανέλαβε εδώ και έναν χρόνο εκπομπή με μουσικές επιλογές. Ο ίδιος επέλεξε να καταχραστεί της φιλοξενίας, μετατρέποντάς τη αυθαίρετα σε εκπομπή πολιτικού σχολιασμού και μάλιστα αξιοποιώντας το μικρόφωνο ενός δημόσιου μέσου, για έναν μονόλογο προβολής των προσωπικών του απόψεων για την Ελληνική Αστυνομία. Κατόπιν αυτών, από αυτή τη στιγμή, καταδικάζοντας την ενέργειά του, θέτουμε αυτόν εκτός του δυναμικού των συνεργατών του Δημοτικού Ραδιοφώνου».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας: Άμεση αποκατάσταση του μουσικού παραγωγού που εκδιώχθηκε για τις απόψεις του

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να θέσει εκτός του Δημοτικού ραδιοφώνου της πόλης, μουσικό παραγωγό ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για θέματα της επικαιρότητας, διανθίζοντας με αυτή τραγούδια που είχαν ζητήσει ακροατές της εκπομπής του.

Το γεγονός γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό για τη στάση της Δημοτικής Αρχής Λάρισας, καθώς η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από αίτημα – εντολή της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας – μέλη της οποίας ενοχλήθηκαν από τα σχόλια του μουσικού παραγωγού.

Επισημαίνεται ότι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες της Λάρισας γίνονται μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας που δεν συνάδει με τα δημοκρατικά κεκτημένα του τόπου μας, εκπρόσωποι της αστυνομίας να παρακολουθούν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή τώρα και ραδιοφωνικές εκπομπές και επειδή δεν τους αρέσουν ή δεν συμφωνούν με αυτά που γράφονται ή λέγονται επεμβαίνουν ζητώντας την … παραδειγματική τιμωρία των «δραστών», καθώς και την απόλυσή τους.

Αυτή η τακτική είναι μια απροκάλυπτη απόπειρα λογοκρισίας, ενώ η τακτική της δημοτικής αρχής είναι δυστυχώς μια απροκάλυπτη λογοκρισία, αντιστρόφως ανάλογη του αποδεδειγμένα δημοκρατικού φρονήματος της.

Σε κάθε περίπτωση, η έκφραση και κατάθεση απόψεων στο δημόσιο διάλογο από δημόσιο βήμα δεν πρέπει να τιμωρείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας διαμαρτύρεται έντονα για τη στάση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, αλλά κυρίως της Δημοτικής Αρχής και ζητάει την αποκατάσταση του μουσικού παραγωγού που εκδιώχθηκε για τις απόψεις του.

 

Πηγή: Libre

About Author