Πρεμιέρα εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου – Πού και πώς θα γίνουν – 1.265.550 δόσεις μέχρι τον Μάρτιο

Με την παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνέντευξη Τύπου σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμών για τον κοροναϊό. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ.

Το εμβόλιο για τον κορoναϊό έγινε δυνατό να παραχθεί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, χάρη στη χρησιμοποίηση της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Τα εμβόλια αυτά αξιολογούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς και για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις ως προς την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Το πρώτο από αυτά είναι το εμβόλιο της Pfzizer/ BioNtech και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του mRNA. Το mRNA – όπως τόνισε η κ. Θεοδώρου – δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις, όπως και σε άλλα εμβόλια, ενώ δημιουργεί υψηλά αντισώματα και έχει αποτελεσματικότητα 94%.

Προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας και παρόμοια ιδρύματα, καθιώς και οι άνω των 85 ετών.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της έγκρισης από την ΕΜΑ και στις 26 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των 9.750 δόσεων.

-Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

-Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, ώστε να ξεκινήσουν έως τις 30 του ίδιου μήνα οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς.

-Στις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα των 88.350 δόσεων, ενώ 333.450 δόσεις θα έχουν έρθει στη χώρα μας έως τέλος Φεβρουαρίου.

-Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες, που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

-Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.265.550 δόσεις μόνο από τη Pfizer, ενώ περιμένουμε εμβόλια και από τη Moderna και την AstraZeneca.

About Author