Γεννηματά: “Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους”

«Κανένας συμπολίτης μας με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα και προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες στον εμβολιασμό», δήλωσε μεταξύ άλλων η προεδρος του Κινήματος Αλλαγης Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με θέμα την έκτακτη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την περίοδο των εορτών.

Η Φώφη Γεννηματά, αναφέρει σε δήλωση της πως «τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Αφήνουν ακάλυπτους πολλούς χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και 345.000 ανέργους».

Παράλληλα, η Π΄ροεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ προτείνει 6 μέτρα στήριξης ενόψει των εορτών. Συγκεκριμένα:

«1ον Να λάβουν το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες) όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Καλούμε την Κυβέρνηση να την αποδεχθεί.

2ον Να διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του έκτακτου «διπλού» επιδόματος αλληλεγγύης των 400-800 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Ώστε να περιληφθούν φτωχές οικογένειες και ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που σήμερα αποκλείονται.

Είναι αναγκαίο να διπλασιασθεί ο αριθμός των δικαιούχων, με βάση τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για το κοινωνικό μέρισμα το 2014.

3ον Να αγορασθούν από το κράτος αδιάθετες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και να μοιρασθούν -με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης- σε φτωχές οικογένειες.

4ον Έκτακτη επιχορήγηση για τα προγράμματα στήριξης των αστέγων και αύξηση του προγράμματος επανένταξής τους για το 2021 από 5 σε 10 εκ ευρώ.

5ον Χρηματοδότηση των δομών των Δήμων κατά της φτώχειας μέσω ΕΣΠΑ, και άμεσες μόνιμες προσλήψεις για την ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι».

6ον Να εκπίπτουν από τον φόρο όσα ποσά ξοδεύει ο εργοδότης για την πρόσληψη ανέργων από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητά τους».

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά:

Η μάχη για την προστασία της ζωής δίνεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά η μάχη της αξιοπρέπειας δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Αφήνουν ακάλυπτους πολλούς χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και 345.000 ανέργους. Κανένας συμπολίτης μας με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα και προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες στον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα και τα επόμενα βήματα. Το θέμα της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες έχει σχέση με πειθώ, αξιοπιστία, ουσιαστικούς ελέγχους και όχι με αυταρχισμό και απειλές των υπουργών.

About Author