Κοροναϊός: 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα -Σε «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία»

Στις 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη θα γίνει από τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν διαμορφωθεί σε κτίρια των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε σήμερα διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού «Ελευθερία».

«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή, να καταγράψουμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να εμβολιαστούν και να προχωρήσουμε τάχιστα τις επόμενες μέρες στην υλοποίηση του πρότζεκτ. Στο τέλος του χρόνου έρχονται τα εμβόλια στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα. Υπάρχει ικανός αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας και αυτό θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας στο σπίτι μας που γυρνάμε από το νοσοκομείο και τις βάζουμε σε κίνδυνο καθημερινά, αλλά και να προστατεύσουμε και νομίζω ότι είναι ιερό και τους ασθενείς μας», είπε ο κ. Κικίλιας.

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δήλωσε: «Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματικά το φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων σας πρέπει να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα αναδυθεί, να γίνει μια οργανωμένη εκστρατεία».

Στο μεταξύ σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε αυτή λαμβάνουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός στις χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσει το τριήμερο 27-28-29 Δεκεμβρίου. Προέχει η έγκριση του εμβολίου και στις 21 του μηνός συνεδριάζει ο ΕΜΑ ώστε να δώσει το πράσινο φως για την διανομή του προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την αστυνομία, έχει έτοιμο σχέδιο με τον κωδικό «Ελευθερία», για την άφιξη, αποθήκευση και χορήγηση του εμβολίου, με την ΕΛΑΣ να συμμετέχει στην επιχείρηση με την φύλαξή του, στην επιχείρηση «Ιπποκράτης» σε μία επιχείρηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ήδη έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα δύο από τα τρία ψυγεία όπου θα συντηρούνται τα εμβόλια για τον κοροναϊό. Η χωρητικότητά τους είναι για 80.000 με 100.000 εμβόλια.

Όπως μετέδωσε το OPEN, εκεί θα φυλάσσονται τα εμβόλια στους -80 βαθμούς και θα μεταφέρονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Συνολικά η χώρα έχει προμηθευτεί 14 ειδικούς καταψύκτες, που εκτός από τη Θεσσαλονίκη, έχουν τοποθετηθεί σε Αττική, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα.

About Author