Πότε αναμένεται η έγκριση του εμβολίου και η άφιξή του στην Ελλάδα – Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 ή 24 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα. Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων. Τα ψυγεία για τη συντήρησή τους έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας.

Ύστερα από πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η Ευρώπη επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της Pfizer σε έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου στις 21 Δεκεμβρίου και όχι 29 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Αφού εγκριθεί το εμβόλιο σε αυτή τη συνεδρίαση, επόμενο βήμα είναι να βάλει τελική υπογραφή και η Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει εντός τριών ημερών. Όταν δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν τότε ξεκινά η μεταφορά των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα και οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Έκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

Πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκστρατεία που θα αρχίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, ονομάζοντας την επιχείρηση «Ελευθερία».

«Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ελευθερία μας, και γι’ αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι μας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως έχουν τονίσει από το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σε τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες.

Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κοροναϊό, όπως τόνισε την Δευτέρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

About Author