Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές

Συνέρχεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αντικείμενο το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μητροπολίτες.

Χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχιεπίσκοπος, που νόσησε πρόσφατα από κοροναϊό, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας και συζήτησε μαζί του για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα, αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες Λειτουργίες και δύο κυλιόμενες τα Θεοφάνια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία το αντίδωρο. Επίσης, συμφωνήθηκε να μη γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τ.μ. και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.

Αναλυτικά η εκκλησία προτείνει:

να επιτραπεί η ατομική λατρεία από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και για όλη τη διάρκεια των εορτών.

να υπάρξει ακόμα μία Λειτουργία, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, εκτός από εκείνη των Χριστουγέννων και των Φώτων, μαζί με τη δυνατότητα για διπλές Λειτουργίες.

να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες.

About Author