Υπουργός Υγείας ΗΠΑ: Ίσως και τη Δευτέρα οι πρώτοι εμβολιασμοί

Στην τελική ευθεία για το πρόγραμμα εμβολιασμών έχουν μπεί οι ΗΠΑ. Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ εκτίμησε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να αρχίσει να χορηγείται από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές. «Θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή του εμβολίου και επομένως θα μπορούσαμε να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων συνέστησε χθες την έγκριση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, κάτι που η FDA αναμένεται να κάνει «τις επόμενες δύο ημέρες», σύμφωνα με τον Αζάρ.

Οι δόσεις θα διανεμηθούν απευθείας σε νοσοκομεία και φαρμακεία, όπου θα εμβολιάζονται οι δύο ομάδες που έχουν προτεραιότητα, οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και οι υγειονομικοί.

Οι ΗΠΑ είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κοροναϊού, με 15,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους από 292.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσει έκτακτη άδεια για το εμβόλιο της Pfizer, το ερχόμενο. «Υπάρχει μια άλλη τεράστια πρόκληση στις ΗΠΑ: Τώρα το εμβόλιο είναι σχεδόν έτοιμο, πώς φτάνει σε όλους;» αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, 2,9 εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στις καθορισμένες αποθήκες, εντός 24 ωρών από την έγκρισή τους από την FDA και να σταλούν σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι μόνο το ήμισυ περίπου των δόσεων που έχουν προετοιμαστεί. Το άλλο μισό θα κρατηθεί, έτσι ώστε οι αρχικοί παραλήπτες να μπορούν να έχουν τη δεύτερη δόση περίπου τρείς εβδομάδες αργότερα.

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι δεσμευτική για την FDA, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει ανταπόκριση και το εμβόλιο της Pfizer/BionTech θα πάρει έγκριση, για την ευρύτερη διάθεσή του στον πληθυσμό.

About Author