Θεσσαλονίκη: Σημαντική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου δείχνουν οι μετρήσες στα λύματα

Μειώνεται συνεχώς το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη. «Ξεμπλοκάραμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας βέβαια ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Mιλώντας στον Real Fm 107,1 για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η μέση τιμή αυτής της εβδομάδας στα λύματα, σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης, είναι μειωμένη κατά 36%.

Αυτό σημαίνει πως η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα – η οποία είχε οριζοντιωθεί για περίπου επτά μέρες με τον πρύτανη να «χτυπά» τότε τον «κώδωνα» του κινδύνου – καταγράφει πτώση.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και αναμένεται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κρουσμάτων μέχρι την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα.

Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, βρισκόμαστε στα επίπεδα περίπου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Επισήμανε δε πως τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη θα κινείται σταθερά κάτω από τα 400 ημερησίως.

«Ναι μεν πάμε καλύτερα αλλά δεν εφησυχάζουμε» είπε ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως “δεν είμαστε στο επίπεδο εκείνο που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε την οποιαδήποτε άρση του όποιου μέτρου”.

Σύμφωνα με το GRTIMES πάντως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας, ο κύριος Παπαϊωάννου επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, καθώς το «ιικό φορτίο υποβόσκει» και «είναι πολύ εύκολο να γίνει το ριμπάουντ προς τα πάνω όπως έγινε στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ».

About Author