Δημόσια έκκληση για οικονομική ενίσχυση της μονογονεϊκής οικογένειας, της οποίας η οφειλή ανέρχεται στα 6.500 ευρώ.

Tην άτεγκτη στάση της ΔΕΗ καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σχολείου της Αθήνας απέναντι σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά, στο σπίτι της οποίας, εν μέσω καραντίνας, έχει διακοπεί η υπηρεσία ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής.

Πριν από λίγες μέρες, ιδιοκτήτης σπιτιού στην Κομοτηνή παρακαλούσε να πάρει παράταση μιας ώρας πριν αποκοπεί το ρεύμα γιατί «αυτή την ώρα κάνει το παιδί μου μάθημα Μαθηματικών», όπως διηγήθηκε σε προσωπική του ανάρτηση ο υπάλληλος της εταιρείας ηλεκτροδότησης που είχε πάει να κάνει την αποκοπή. Σήμερα, είναι μια άνεργη μητέρα με τρία παιδιά, που έχασαν τον πατέρα τους τον περασμένο Μάρτιο.

Η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε άνεργη με τρία ορφανά παιδιά

Ο Σύλλογος Γονέων του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, όπου φοιτούν τα δύο παιδιά, κάνει δημόσια έκκληση για οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, της οποίας η οφειλή στη ΔΕΗ ανέρχεται στα 6.500 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου πέφτουν πάνω στην αμετακίνητη στάση της υπηρεσίας, η οποία προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, είτε αυτή αφορά την επανασύνδεση του ρεύματος είτε τη ρύθμιση της οφειλής ή την ένταξη του νοικοκυριού στο κοινωνικό τιμολόγιο, απαιτεί την άμεση πληρωμή του ποσού των 2.500 ευρώ. Φυσικά, πρόκειται για μια απαίτηση η οποία είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί δεδομένου ότι η οικογένεια έχει σχεδόν μηδενικά έσοδα.

Ρύθμιση

Το θέμα πήρε διαστάσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων, ωθώντας την επιχείρηση ηλεκτροδότησης να βγάλει ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι επί μακρόν (από τον Αύγουστο του 2018, όταν και έγινε αλλαγή παρόχου από τον ιδιώτη) δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής, προτρέποντας ωστόσο τον πελάτη να προχωρήσει στην πληρωμή μικρής προκαταβολής και στη συνέχεια στη ρύθμιση της οφειλής που απέμεινε σε δόσεις. «Η ΔΕΗ απευθύνεται σε πελάτες που καταναλώνουν εμπορεύματα.

Εμείς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Κατά συνέπεια, η ΔΕΗ, ως εταιρεία, μπορεί να οχυρώνεται πίσω από το δόγμα «το νόμιμο είναι και ηθικό». Εμείς πάλι, όχι. Αντιλαμβανόμαστε ότι για την ομαλή λειτουργία μιας ιδιωτικής κερδοφόρας επιχείρησης οι κανόνες επιβάλλουν να εισπραχθεί το τίμημα με κάθε τρόπο, όμως διαφωνούμε με την αδυναμία να γίνει αντιληπτό από την επιχείρηση το άκαιρο και ανώφελο της υπόθεσης, αφού η οικογένεια στην παρούσα κατάσταση αδυνατεί, όπως αδυνατούσε εδώ και καιρό, να διαχειριστεί το χρέος και το μόνο που θα συντελεστεί είναι να μείνουν τρία ανήλικα παιδιά και η μητέρα τους σε ένα σκοτεινό και κρύο διαμέρισμα εν μέσω λοκντάουν, υγειονομικής κρίσης και τηλεκπαίδευσης», ήταν η απάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Ο κόσμος άρχισε να ανταποκρίνεται στην έκκληση για οικονομική ενίσχυση μέσω της διαδικασίας καταβολής χρημάτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ με τη χρήση συγκεκριμένου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής, που αντιστοιχεί στην οφειλή της οικογένειας, και μέχρι πριν από δύο μέρες είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 400 ευρώ.

«Την Τρίτη πήγαμε στο κατάστημα της ΔΕΗ του Αγίου Δημητρίου, για να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση της οικογένειας και μας έλεγαν ότι είτε θα πληρωθούν τα 2.500 ευρώ τώρα είτε δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να συζητήσουν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Αλέξανδρος Πατραμάνης. «Από τη μία η κινητοποίηση των πολιτών είναι συγκινητική και από την άλλη η στάση της εταιρεία εξοργιστική. Κατά τ’ άλλα, «Μένουμε σπίτι». Σε ένα σπίτι όμως που δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε, να μελετήσουμε, να ζεσταθούμε, να ξεκουραστούμε…», προσθέτει ο κ. Πατραμάνης.

Γονείς μαθητών, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και άλλων τοπικών φορέων πραγματοποίησαν, χθες, κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι της οικογένειας, τονίζοντας ότι η διακοπή της υπηρεσίας στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία και θέτει εν αμφιβόλω την ασφαλή κάλυψη των σύγχρονων αναγκών επιβίωσης. Μάλιστα το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με πέντε βουλευτές του ΚΚΕ να καταθέτουν σχετική αναφορά, ζητώντας και αυτοί με τη σειρά τους την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος.

Πώς να βοηθήσετε

Οποιος επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας πληρωμή με χρέωση κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (https://www.dei.gr) ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • 1. Επιλέγετε την ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμού με χρήση κάρτας.
  • 2. Συμπληρώνετε τα αντίστοιχα πεδία χρησιμοποιώντας στον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής τον ακόλουθο κωδικό
  • RF27 9077 3800 0300 0141 73156.
  • 3. Στο ποσό πληρωμής συμπληρώνετε το ποσό που επιθυμείτε.
  • 4. Δίνετε τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • 5. Αποδέχεστε τους όρους συναλλαγών.
  • 6. Συμπληρώνετε τα στοιχεία της κάρτας σας.
  • 7. Πατάτε «πληρωμή».
  • 8. Εχετε ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

 

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

About Author