Αλβανία: Εξέγερση μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό (βίντεο)

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους της Αλβανίας και  συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, Sander Lleshaj.

Αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση για δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 25χρονου άνδρα από έναν αστυνομικό.

AP PHOTO

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Δημαρχείου των Τιράνων και άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Επιχείρησαν επίσης να μπουν στο κτίριο του Υπουργείου και στο κυβερνητικό συγκρότημα που περιλαμβάνει το γραφείο του πρωθυπουργού, με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

AP PHOTO

Φωνάζοντας «Παραιτήσου Ράμα», οι διαδηλωτές –οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες– έβαλαν φωτιά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο και μετά το κατέστρεψαν, ενώ διέλυσαν τα διακοσμητικά στολίδια στην κεντρική πλατεία Skanderbeg.

AP PHOTO

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο Associated Press ότι εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ καταστράφηκαν αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, τραυματίστηκαν επίσης ένας διαδηλωτής και ένας δημοσιογράφος.

Το τραγικό συμβάν

Ο 25χρονος Klodian Rasha πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του, από τον αστυνομικό νωρίς την Τρίτη, σε μια χρονική περίοδο που είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις αρχές, ο 25χρονος δεν ανταποκρίθηκε στις εντολές των αστυνομικών να σταματήσει. Ο δράστης-αστυνομικός δήλωσε ότι πίστεψε πως ο 25χρονος κρατά όπλο.

Η αδερφή του 25χρονου, Sibora, είπε σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (Report TV), ότι ο αδελφός της βγήκε να αγοράσει τσιγάρα και ότι δεν είχε μαζί του όπλο και ότι τον πυροβόλησαν κοντά στην είσοδο του σπιτιού του από αστυνομικούς που τον είχαν ακολούθησαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία διερευνά τι ακριβώς συνέβη. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «τα αρμόδια νομικά όργανα θα ολοκληρώσουν γρήγορα, με ακρίβεια και άμεσα την έρευνα» για τον θάνατο του 25χρονου. Η κρατική αστυνομία της Αλβανίας χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τραγικό» και ανέφερε επίσης ότι «αναλύει εντατικά» τι ακριβώς συνέβη. Εξέφρασε επίσης τα ειλικρινά συλλυπητήριά της στην οικογένεια, τους φίλους, τους συγγενείς και τους πολίτες «που επηρεάζονται από αυτήν την πράξη».

Βολές από τον πρόεδρο Μέτα κατά της αστυνομίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι το περιστατικό «συγκλόνισε βαθιά» όλους στη χώρα, ωστόσο κατηγόρησε τους αξιωματούχους για την αύξηση της αστυνομικής βίας.

Όπως σημείωσε, τα τελευταία δύο χρόνια κλιμακώθηκαν οι πράξεις ακραίας και μη ενδεδειγμένης βίας από την αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η άμεση ευθύνη των ανώτερων αξιωματούχων και των ηγετών της Αστυνομίας της Πολιτείας, καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν είχαν ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για μηδενική ανοχή για τέτοιες ενέργειες».

About Author