53 Ευρωβουλευτές καλούν τη Γερμανία να σταματήσει να προμηθεύει με υποβρύχια την Τουρκία

Να αναστείλει αμέσως την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία καλούν τη Γερμανία περισσότεροι από 50 Γερμανοί και Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε κοινή επιστολή τους προς την Άνγκελα Μέρκελ. Η πρωτοβουλία για την επιστολή ανήκει στη γερμανίδα  ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων Χάννα Νόιμαν και στην ελληνίδα ευρωβουλευτίνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Η επιστολή στάλθηκε στη γερμανίδα καγκελάριο εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Στην επιστολή τους οι 53 ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουν τον φόβο τους, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση.

Πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν  σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, μία παράλειψη η οποία αποτελεί σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της Ε.Ε. που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της τουρκικής επιθετικότητας.

Ήδη τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να «εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», εφόσον η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική «Thyssen Krupp Marine Systems» και συναρμολογούνται στην Τουρκία.

About Author