Καθηγητής Στάνφορντ: “Η καραντίνα είναι θεατρικό μέτρο με μηδενική αποτελεσματικότητα”

Για την κατάσταση με τον κοροναϊό στην Κύπρο κλήθηκε να μιλήσει ο δρ.Ιωάννης Ιωαννίδης, αλλά αναφέρθηκε για την Ελλάδα και την καραντίνα…

Η επιστημονική άποψη του  καθηγητή Παθολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ήταν η εξής:

«Η καραντίνα όπως εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Σε κάποιεις περιπτώσεις έχει μικρή αποτελεσματικότηκα ιδιαίτερα αν έχουν εγκατεστημένο επιδημικό κύμα και στις συνθήκες που εφαρμόζεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πρέπει να κινείται, να εργάζεται, να είναι σε εργοστάσια στα μέσα μεταφοράς . Η καραντίνα είναι θεατρικό μέτρο με μηδενική αποτελεσματικότητα και αρνητική επίδραση όταν εφαρμοστεί σε φάση που το επιδημικό κύμα είναι σε ψηλά επίπεδα και κατά συνέπεια αναγκάζουμε μολυσμένους ανθρώπους να περάσουν πολύ χρόνο σε κλειστό χώρο στο σπίτι τους συχνά με ευπαθείς ομάδες, όπως τα μέλη της οικογένειάς τους που σε άλλες συνθήκες θα περνούσαν αυτό το διάστημα έξω από τα σπίτια τους. Αυτό είναι το σενάριο που δυστυχώς βλέπουμε στην Ελλάδα.»

Ερωτηθείς για τη μέθοδο ανίχνευσης του κορωνοϊό μέσω των λυμάτων, είπε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιστάσεις, μπορεί να δώσει μια ολική εκτίμηση του ιικού φορτίου που κυκλοφορεί στην κοινότητα αλλά είναι προσεγγιστική στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί να δώσει μεγάλη ευκρίνεια. Δηλαδή θα πιάσει πολύ υψηλές διακυμάνσεις αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει τις μέτριες που έχουν μεγάλη σημασία για να παρακολουθήσουμε το επιδημικό κύμα.

Σε ερώτηση ποια μέτρα θα ήταν το πιο αποτελεσματικά, ο ειδικός απάντησε ότι η πρώτη λύση είναι να προστατεύσουμε με δρακόντεια μέτρα ειδικά πληθυσμούς και ειδικά συνθήκες όπου ο ιός μπορεί να είναι καταστρεπτικός. Γηροκομεία και νοσοκομεία πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο με τεστ κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε χάσει λοιμώξεις. Η δεύτερη λύση είναι να προστατεύσουμε με δρακόντεια μέτρα αυτούς που είναι πραγματικά ευπαθείς. Υπάρχει ένα 10% του πληθυσμού που θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς την έκθεση στον ιό, κάτι που η γενική καραντίνα δεν πετυχαίνει. Κάποιες φορές προστατεύει άτομα που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο, περισσότερο από άτομα που βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να συνεχιστούν, τονίζοντας ότι είναι λάθος να λέμε ότι εάν κάποιος φοράει μάσκα είναι εντάξει να βρίσκεται σε σημεία συμφόρησης όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όσον αφορά στα εμβόλια, εξήγησε ότι υπάρχει αισιοδοξία αλλά έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το ποια είναι η ικανότητα τους. Συμπλήρωσε ότι εάν το επιδημικό κύμα δεν καμφθεί, θα έχουμε το αντίστοιχο ισοδύναμο της ανοσία της αγέλης τη στιγμή που θα έχουμε τα εμβόλια, ακόμα και εάν είναι αποτελεσματικά.

About Author