Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας

Προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη χώρα μας ότι πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα». Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, την οποία κατηγόρησε ότι αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed, αφήνοντας εκτός την Τουρκία, που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης, ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα. Γνωστοποίησε μάλιστα πως τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί ήδη με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της διάσκεψης, ενώ επιχείρησε ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, να εμφανίσει για ακόμη μία φορά την Τουρκία ως «θύμα».

«Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για τον διάλογο. Υπάρχει μία οδός διεξόδου. Η σύνοδος ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

About Author