Φιλαρμονική της Βιέννης: Χωρίς κόσμο η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία

Χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού θα πραγματοποιηθεί η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια, ο Έλληνας ευεργέτης Νικόλαος Δούμπας.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, θα μεταδώσει απευθείας, η ΕΡΤ 1 και το Τρίτο Πρόγραμμα μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

“Φυσικά, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια συναυλία στην οποία δεν υπάρχουν επισκέπτες που χειροκροτούν, κάτι που θα είναι μια νέα εμπειρία για την ορχήστρα και θα πρέπει να βρούμε κάποιο δραματουργικό πλαίσιο”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην αυστριακή πρωτεύουσα ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει μια γρήγορη “πόλκα” και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα, ωστόσο “εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και ίσως συνενώσουμε κάποια μουσικά κομμάτια για να δημιουργήσουμε ένα θεματικό τόξο”.

“Μένει να δούμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε το παραδοσιακό “encore” που ακολουθεί μετά το Μαρς του Ραντέτσκι, στο οποίο το κοινό συνοδεύει με τα ρυθμικά χειροκροτήματα του την ορχήστρα, και ίσως μπορέσουμε να χειροκροτούμε εμείς οι ίδιοι στην ορχήστρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

“Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ακύρωσης της Συναυλίας καθώς θα ήταν διεθνώς αδύνατο να μην κάνουμε αυτή τη Συναυλία, η οποία για εμένα είναι ένα μήνυμα στον κόσμο”, τόνισε ο διευθυντής της ορχήστρας, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα που θα εστιάζεται κυρίως στη μουσική δυναστεία των Στράους, είναι ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τον μεγάλο μαέστρο Ρικάρντο Μούτι που θα την διευθύνει.

Ο Ρικάρντο Μούτι είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.

Θα είναι η 81η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020, κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της, τρεις σημαντικές επετείους εφέτος, τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

“Ίσως, στην επόμενη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2022 συμπεριληφθεί και η εμπειρία από την πανδημία του κοροναϊού, και ίσως βρεθεί ένα ΄βαλς της πανούκλας΄ για να γίνεται μία αναδρομή στην πανδημία”, ανέφερε χαριτολογώντας ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Ο ίδιος, αποσαφήνισε πως για τους μουσικούς θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή ασφάλεια και ότι για τη Φιλαρμονική της Βιέννης ισχύουν οι κανόνες όπως για όλους τους άλλους πολίτες, όπως επίσης ότι η συναυλία θα εκτελεστεί από τις δύο ομάδες μουσικών της Φιλαρμονικής, εκείνη της Κρατικής Όπερας και εκείνη της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, οι οποίοι μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κοροναϊού.

About Author