Ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν στο Προεδρικό Μέγαρο το 1975

Πριν 45 χρόνια ο, τότε, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που τώρα ζητά να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όχι μόνο ήταν θερμός υποστηρικτής της, αλλά και γινόταν δεκτός στην Ελλάδα με εξαιρετικές τιμές. Ήταν Σεπτέμβριος του 1975. Ένα χρόνο και κάτι, τον Ιούλιο του 1974 είχε παραχωρήσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το αεροπλάνο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθει στην Ελλάδα!

Ο επιστήθιος φίλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή έμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο που μέχρι τότε ήταν σχεδόν ανενεργό. Για τη φιλοξενία του έγινε ριζική ανακαίνιση. Αγοράστηκαν καινούργια έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη της Βουλής δάνεισαν βιβλία για να… στολίσουν τις άδειες βιβλιοθήκες του, ενώ στον πρώτο όροφο του Μεγάρου ήταν οι δύο κρεβατοκάμαρες του ζεύγους. Μια για τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο και η άλλη, με δίδυμο κρεβάτι, για τη σύζυγό του Αν Αϊμόρ.

3

Μάλιστα ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί το 1963 ο Σαρλ ντε Γκωλ όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Το κρεβάτι ήταν ειδική παραγγελία. Επειδή κι οι δύο ήταν… κομμάτι ψηλοί, είχε μάκρος 2,5 μέτρα!

Στο ισόγειο του Μεγάρου τοποθετήθηκε να τεράστιο τραπέζι σε σχήμα Π. Εκεί φιλοξενήθηκαν 80 άτομα για την δεξίωση προς τιμή του. Αρχικά ήταν να προσκληθούν 40 άτομα. Οι σύζυγοι, όμως, των τότε αξιωματούχων πίεσαν να συμπεριληφθούν και αυτές στο γεύμα.

02

Πήγε και κρουαζιέρα ο υψηλός – και κυριολεκτικά – προσκεκλημένος. Ο εφοπλιστής Γουλανδρής παραχώρησε το σκάφος του «Παλόμα». Μάλιστα επειδή σε αυτό υπήρχε Παναμαϊκή σημαία πλήρωσε ένα σοβαρό ποσό για να το εγγράψει έστω και για λίγες μέρες στα ελληνικά νηολόγια!

Οι… κακές γλώσσες λένε ότι στη πορεία απέκτησε με προνομιακούς όρους κι ένα κτήμα στη Πύλο το οποίο πούλησε πριν 12 χρόνια.

Το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» έχει ήδη καθαγιαστεί από το βράδυ της 23ης Ιουλίου 1974, όταν ο γάλλος πρόεδρος διέθεσε το αεροσκάφος του στον έλληνα εξόριστο πολιτικό για να επιστρέψει στη διαλυμένη Αθήνα και να αναλάβει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Στην ατζέντα υπάρχει το Κυπριακό, αλλά το μεγάλο θέμα είναι αυτό που θα ξαναφέρει τον Ντ’ Εστέν στην Αθήνα τον Μάιο του 1979: η προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την οποία κατ’ ουσίαν εγγυήθηκε ο ίδιος. Ισως γι’ αυτό σε βαθιά γεράματα πλέον είπε, προ ετών, ότι υπήρξε λάθος.  Πάντως το 1979 για την υποδοχή του, μαζί με τους άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες, η Συγγρού θα γίνει λεωφόρος με δεντροστοιχία στη μέση σε μία νύχτα. Η Ελλάδα και η Γάλλια δεν είναι πλέον μόνο σύμμαχοι, αλλά και εταίροι.
Τι άφησαν οι επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου το 1975 και το 1979;
Τη Λεωφόρο Συγγρού που φτιάχτηκε βιαστικά – βιαστικά για να δείξουμε στο ξένο επίσημο ένα δρόμο της προκοπής και το σύστημα Secam για την έγχρωμη τηλεόραση που ήρθε μερικά χρόνια αργότερα.

About Author