Άλκης Βατόπουλος: «Υπάρχει πρόβλημα στην συνεργασία ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας – Υπάρχουν κενά στην επιδημιολογική επιτήρηση»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής περιέγραψε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη τα κενά που υπάρχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και τη «διαρχία» που παρατηρείται ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

Ο Άλκης Βατόπουλος σημείωσε ότι η επιτροπή «κυρίως μετά το καλοκαίρι ενημερώνεται μια φορά την εβδομάδα με αρκετά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, την προϊσταμένη της επιδημιολογικής επιτήρησης, Κα Κοντοπίδου. Και ο κ. Τσιόδρας μας δίνει δεδομένα», ενώ σημείωσε πως το παράλληλο που υπάρχει συνίσταται το ότι η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ. «αυτών των υπηρεσιών προίστανται υπουργεία. Και το να συνεργαστούν και δύο υπουργεια δεν είναι εύκολο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα θέλουν αρκετές μέρες για να είναι πλήρη, μια-δυο μέρες, γιατί τότε θα έχουν γίνει τα τεστ τότε θα έχουν μπει στις διάφορες πλατφόρμες, υπάρχουν καθυστερήσεις» υπογράμμισε και αναφορικά με τη βάση της ΗΔΙΚΑ είπε πως «καθένας που διαχειρίζεται ένα κρούσμα (γιατρός ή εργαστήριο) οφείλει να βάλει τα δεδομένα και το ΑΜΚΑ του. Λειτουργεί, είναι καλή, υπάρχει μια πίεση να γίνει λίγο πιο αυτόματος ο μηχανισμός. Δεν ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση ή μπορούν να διαχειρίζονται αυτή. Ο ΕΟΔΥ έχει πρόσβαση».

Στο ερώτημα, όμως πόσο σωστή είναι αυτή η βάση. σημείωσε πως «έχει το εξής ελάττωμα: στηρίζεται στον πατριωτισμό του γιατρού να περάσει τα δεδομένα. Στηρίζεται στο τι τεστ γίνονται, πού γίνονται, δεν υπάρχει ακόμα σωστό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, που να είναι σωστό. Το βασικό, τους αρρώστους, τους έχουμε. Δεν έχουμε τις υποκλινικές. Λειτουργεί σωστά η ιχνηλάτηση, αλλά υπάρχουν ορισμένα κενά». ανέφερε.

«Το βασικό μου πρόβλημα είναι η επικοινωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες. Έχουμε υποστελέχωση και είναι προβληματική η επικοινωνία των υπηρεσιών» επισήμανε ο Άλκης Βατόπουλος. Συμπλήρωσε πως «έχουμε έναν επιδημιολογικό χάρτη που στηρίζεται στην “παθητική” καταγραφή των κρουσμάτων» και σημείωσε ότι έχει υπάρξει αίτημα της επιτροπής περί αυτού «εδώ και καιρό», καθώς και πως είναι «σημαντικό να γίνει αυτό».

Από εκεί και πέρα ο Άλκης Βατόπουλος γνωστοποίησε πως «υπάρχουν δεδομένα από την ιχνηλάτιση που κάνει η Πολιτική Προστασία. Το πώς όλα αυτά συνδέονται και αναλύονται, εγώ προσωπικά δεν έχω γνώση πώς γίνεται». Συμπλήρωσε, δε, πως η επιτροπή των επιστημόνων έχει «ελάχιστη επαφή με την Πολιτική Προστασία».
Κανονικά όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πάντες, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

«Η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται με δική της ομάδα επιδημιολόγων, που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων. Η θέση μου είναι ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πάντες» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τα οποία αποκάλυπταν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά είναι αποτέλεσμα πρόχειρης συγκόλλησης διαφορετικών αρχείων.

«Το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων είναι καλό, αν και έχει δυσκολίες καθώς στηρίζεται κυρίως στον πατριωτισμό του κάθε γιατρού να περάσει τα δεδομένα, αλλά δεν ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση στη βάση αυτή», εξήγησε.

Επιβεβαίωσε, δε, τις διαφορετικές εισηγήσεις της επιτροπής από τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε κρίσιμους τομείς, όπως τα ΜΜΜ και τα σχολεία, για τα οποία διευκρίνισε ότι «η επιτροπή είχε εισηγηθεί αραίωση των τμημάτων».

About Author