Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα – Άρση του lockdown σε «ζώνες»

Το lockdown δύο ταχυτήτων πρόκρινε και ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας για το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων. Ο καθηγητής του LSE εξήγησε γιατί η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει όλη μαζί, ενώ παρουσίασε και τους έξι δείκτες στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για την άρση του lockdown.

Εκτίμησε μάλιστα ότι επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν όλοι αυτοί οι δείκτες να παρουσιάζουν μια κάμψη. Ποιοι είναι αυτοί οι έξι δείκτες:

Ο πρώτος, είναι ο δείκτης αύξησης και μείωσης των κρουσμάτων

Ο δεύτερος είναι αν παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ο τρίτος είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο τέταρτος δείκτης είναι ο αριθμός των θανάτων

Ο πέμπτος δείκτης που όμως δεν έχουμε στην χώρα μας είναι πόσοι έχουν κολλήσει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τυχαίες δειγματοληψίες

Ο έκτος είναι τι θέλεις να ανοίξεις πρώτα

Όσον αφορά το lockdown, o  Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως η άρση πρέπει να γίνει κατά περίπτωση. «Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον Σκάι.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι για να ανοίξουν πρώτα αυτά, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα.

«Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Όσον αφορά στα εμβόλια και την ανακοίνωση της Astra Zeneca για το ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της θα επανεξεταστεί, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι ακόμα και με 62% αποτελεσματικότητα και να μην επιβεβαιωθεί το 90% είμαστε πολύ χαρούμενοι πρώτον γιατί και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό αλλά και γιατί θα έχουμε πολλά εμβόλια.

«Περιμένουμε τις ανακοινώσεις και άλλων εταιρειών που έχουν δουλέψει για ασφαλή εμβόλια». Για το θέμα του εμβολιασμού, του πληθυσμού, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι μπορεί να μην έχουμε εμβόλια για το 60% αλλά αν έχουμε για το 25% του πληθυσμού, δηλαδή, για τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους της πρώτη γραμμής και για τους ευάλωτους την πρώτη γραμμή θα αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε την πανδημία.

About Author