Κοροναϊός: Στη βαθμίδα “υψηλού συναγερμού” το Λονδίνο και μετά την άρση του lockdown

Στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου, όσον αφορά την διασπορά του κοροναϊού, θα τεθεί το Λονδίνο, όταν θα τερματιστεί στις 2 Δεκεμβρίου το lockdown που έχει επιβληθεί στην Αγγλία. Η χώρα, στο μεγαλύτερο μέρος της, θα παραμείνει στην υψηλότερη βαθμίδα περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας. “Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο” δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι τα καθολικά περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν στην Αγγλία, θα τερματιστούν μετά το διάρκειας ενός μήνα lockdown και θα αντικατασταθούν από ένα σύστημα περιορισμών σε περιφερειακό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να απομονωθούν οι χειρότερα πληγείσες περιοχές.

“Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο, άρα θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά, καθώς το τέλος είναι κοντά, δεν πρέπει να τα εγκαταλείψουμε τώρα”, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα. “Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς τους νέους κανόνες και να εξασφαλίσουμε ότι οι πράξεις μας σήμερα θα σώσουν ζωές στο μέλλον και θα βοηθήσουν τη χώρα μας να το ξεπεράσει αυτό”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμενόταν με αγωνία από τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενόψει των Χριστουγέννων. Η εστίαση είναι ένας από τους μεγάλους κλάδους, που υφίστανται τους περισσότερους περιορισμούς, στις υψηλότερες βαθμίδες κινδύνου.

Το Λονδίνο θα βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα, η οποία περιγράφεται ως “υψηλού συναγερμού”. Η βρετανική πρωτεύουσα βρισκόταν στη βαθμίδα αυτή πριν από την επιβολή του lockdown, αν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε μια σειρά από αυστηρότερους κανόνες, για καθεμία από τις τρείς βαθμίδες που θα ισχύσουν.

Για το Λονδίνο αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπονται οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά νοικοκυριά μέσα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούν να συναντηθούν το πολύ έξι άνθρωποι. Τα κέντρα εστίασης θα μπορούν να σερβίρουν αλκοολούχα ποτά μαζί με ένα κυρίως γεύμα, ενώ θα περιοριστεί αυστηρά ο κόσμος, που θα μπορεί να παρακολουθήσει αθλητικές εκδηλώσεις.

Μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Μάντσεστερ στο βόρειο τμήμα και της ευημερούσας νοτιοανατολικής κομητείας του Κεντ, θα τεθούν στην τρίτη βαθμίδα, την υψηλότερη, η οποία αφορά περιοχές με πολύ υψηλό ή πολύ γρήγορα αυξανόμενο επίπεδο κρουσμάτων. Στη βαθμίδα 3 ο τομέας εστίασης παραμένει κλειστός, εκτός απο τις παραδόσειςσε πακέτο.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν βάσει πέντε κριτηρίων, στα οποία περιλαμβάνεται αυτό της πίεσης που ασκείται στις υγειονομικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή και το πόσο αλλάζει η κατάσταση, όσον αφορά τα θετικά κρούσματα.

Μόνον τρεις περιοχές της Αγγλίας τέθηκαν στη χαμηλότερη κατηγορία: Νήσος Γουάιτ, Κορνουάλη και Νησιά Σίλι. Οι βαθμίδες θα αναθεωρηθούν στις 16 Δεκεμβρίου, καθιστώντας δυνατό για περιοχές στις οποίες επιβραδύνεται η εξάπλωση του COVID-19 να μεταφερθούν σε χαμηλότερη βαθμίδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία τελούν υπό διάφορα επίπεδα περιορισμών, τα οποία ορίζουν οι τοπικές αρχές τους.

About Author