Αυστηρό lockdown έως τα τέλη του χρόνου – Το μήνυμα Τσιόδρα στην κυβέρνηση

Με την Ελλάδα να θρηνεί καθημερινά εκατόμβες νεκρών και το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η κυβέρνηση ανακοινώνει την παράταση της γενικής καραντίνας. Αυτό όμως που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι η υποχώρηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη μετατίθενται οριστικά για την επόμενη εβδομάδα, όπως ο ίδιος προανήγγειλε και πλέον δεν τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά ένα πλαίσιο χαλάρωσης και σύσφιξης των περιορισμών αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή της χώρας, και κυρίως αναλόγως των αντοχών του ΕΣΥ.

Σ’ αυτήν την απόφαση οδήγησαν οι δύο «κόκκινες γραμμές» που έχουν βάλει οι επιδημιολόγοι για να ξεκινήσει η άρση των μέτρων:

  • Την υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων στο επίπεδο των 500 ημερησίως και
  • την αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας σε βαθμό τέτοιο ώστε να είναι κενό του 30% έως 40% των κλινών covid σε όλη την χώρα.

Κανένας από τους δύο στόχους δεν φαίνεται εφικτός πριν από τα μέσα, εάν όχι και τα τέλη Δεκεμβρίου. Και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιτροπή Τσιόδρα έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι ουδείς εκ των επιστημόνων – μελών της παίρνει την ευθύνη να εισηγηθεί ουσιαστική άρση περιορισμών πριν περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, κάποια από τα μέλη της επιτροπής είναι ακόμη πιο κατηγορηματικά και εισηγούνται να μην ανοίξουν ούτε τα σχολεία, ούτε η εστίαση έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για μια εισήγηση που, πλην δραματικών εξελίξεων, δεν θα ακολουθηθεί λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των έντονων πιέσεων από την αγορά.

Ωστόσο, το πλαίσιο των αποφάσεων που βρίσκεται πια στο τραπέζι, στην πραγματικότητα δείχνει ένα διαρκές, light lockdown διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Αυτό υπαγορεύουν αφενός ο πολύ χαμηλός ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, μετά από καραντίνα τεσσάρων εβδομάδων, και αφετέρου οι επιστημονικές προειδοποιήσεις για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο που σκοπεύει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει μια πολύ συγκρατημένη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς – «ίσα ίσα για να πάρει μια ανάσα η αγορά», όπως λέει πηγή με γνώση των εισηγήσεων της επιτροπής -, και, στην καλύτερη περίπτωση, επαναλειτουργία μόνον των δημοτικών σχολείων για δύο εβδομάδες έως τα Χριστούγεννα.

  • Οι επιδημιολόγοι κρίνουν ως απαγορευτική την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ ειλημμένη είναι και η απόφαση για διατήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς και των SMS μετακίνησης «ενδεχομένως και για κάποιους μήνες ακόμη», με ένα μικρό διάλειμμα ίσως στη διάρκεια των εορτών.

Το μοντέλο αυτό, κατά τις ίδιες εισηγήσεις, θα πρέπει να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες έως την άνοιξη, με την προσδοκία πάντοτε ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο, καθολικό lockdown και με την πρόβλεψη να επιβάλλεται άμεσα και έγκαιρα τοπική καραντίνα σε όσους νομούς ή περιφέρειες εμφανίζουν επικίνδυνη έξαρση του επιδημιολογικού φορτίου.

About Author