Σταθάκης: Γιατί δεν δουλεύει το μοντέλο Πισσαρίδη

«Το μοντέλο Πισσαρίδη έχει ξαναδοκιμαστεί. Δεν δούλεψε και δεν δουλεύει γιατί παραβλέπει τις ανισότητες. Πρέπει να πάμε στον αντίποδα αυτού του σχεδίου» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ραδιοφωνιό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

«Η φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη είναι περισσότερη ευελιξία σε εργασία και μισθούς, ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης, μείωση εισφορών και μείωση φορολογίας. Προσθέτει όμως κι ένα τέταρτο: ό,τι έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να ιδιωτικοποιηθεί» διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως η έκθεση προβλέπει και ΣΔΙΤ αποκλειστικά για το σύνολο των δημοσίων έργων, όπως δρόμοι, διαχείριση απορριμμάτων κτλ.

«Το μοντέλο αυτό δεν δούλεψε και δεν δουλεύει γιατί είναι εκτός εποχής. Γιατί παραβλέπει έναν σημαντικό παράγοντα, τον παράγοντα ‘ανισότητες’. Δηλαδή αυτό το μοντέλο παράγει ανισότητες σε τέτοια έκταση που αποδυναμώνουν την ίδια την οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος εκπόνησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, όλες οι οικονομίες πλέον βάζουν τις ανισότητες στο επίκεντρο με την πανδημία και την κρίση, εξήγησε. «Αναφέρομαι και στο ΔΝΤ και στην ανάδειξη των ανισοτήτων ως κεντρικό θέμα για να βγουν οι οικονομίες από την κρίση. Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τις ανισότητες, τη μείωσή τους μέσω του κράτους. Χωρίς αυτή την παράμετρο όλες οι προβλέψεις είναι μετέωρες» επισήμανε μεταξύ άλλων.

About Author