Κικίλιας: Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, δύσκολη η κατάσταση σε Ημαθία, Μαγνησία, Λάρισα

Για δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με 633 κρούσματα σήμερα, όσο και σε περιφερειακές ενότητες σε Μακεδονία και Θεσσαλία, συγκεκριμένα στην Ημαθία, τη Μαγνησία και τη Λάρισα, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της ενημέρωσής στην οποία προχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και την διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρα Κοντοπίδου για το ζήτημα των εξελίξεων όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού.

“Αυτό τον χειμώνα που έρχεται, η Ελλάδα δε θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με γενναίες πράξεις”, τόνισε ο κ. Κικίλιας, με το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης να είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση της πορείας του ΕΟΔΥ τον τελευταίο χρόνο, από την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 2019, ως “διαδόχου” οργανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ.

“Ο ΕΟΔΥ είναι η φυσική συνέχεια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενός οργανισμού ο οποίος δυσφημίστηκε και βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για άλλους λόγους”, είπε ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας αιχμές για την περίοδο της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε αναλυτικά στον ρόλο του ΕΟΔΥ και στις ενέργειές που ανέλαβε από την έναρξη της πανδημίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το σύνολο των τεστ που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα 2.200.000

Εξήγησε αναλυτικά το πώς προκύπτει καθημερινά η έκθεση/ενημέρωση περί της πορείας της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, μέσω της συλλογικής δεδομένων από δομές υγείας σε όλη την Ελλάδα, δημόσιες και ιδιωτικές, εργαστήρια κλπ., τα οποία στη συνέχεια ομαδοποιούνται και δίνονται στη δημοσιότητα.

Ο κ. Αρκουμανέας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι “όλοι έχουμε κατανοήσει τους τελευταίους μήνες την αξία της δημόσιας Υγείας”, συμπληρώνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΔΥ έχει τριπλασιαστεί, με συνολικά 2.500 εργαζόμενους σήμερα, ενώ αναμένονται και περίπου 200 ακόμη προσλήψεις.

Σημαντικό στοιχείο της δραστηριότητας του οργανισμού είναι οι κινητές ομάδες, οι οποίες έχουν δεχθεί συγχαρητήρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Το κεντρικό εργαστήριο του ΕΟΔΥ, το οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει 70.000 αναλύσεις, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το πλέον σύγχρονο εργαστήριο στη χώρα και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, είπε ακόμη.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι η χώρα είναι έτοιμη για εκκίνηση του εμβολισμού “και το δείξαμε παρουσιάζοντας προ ημερών το πρόγραμμα εμβολιασμού”.

Για το ζήτημα των Χριστουγέννων, ο υπουργός ανέφερε ότι σίγουρα φέτος η περίοδος των εορτών θα είναι διαφορετικοί, ενώ κάλεσε κανείς δεν πρέπει να προτρέχει και να υπάρχει “μεγάλη υπευθυνότητα” στο τι λέγεται στον κόσμο για την πορεία της πανδημίας, αλλά και των μέτρων για τον περιορισμό της.

About Author