“Ψεκασμένοι” και αντιεμβολιαστές: Ο κίνδυνος ελλοχεύει…

Ως προς το ότι υπάρχουν “ψεκασμένοι” είχε απόλυτο δίκιο ο πρωθυπουργός. Το (σκόπιμο) λάθος ήταν ότι φάνηκε να τους κατατάσσει μεταξύ εκείνων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την ελλιπή προετοιμασία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τις τραγικές συνέπειες της οποίας βιώνουμε με πάνω από 100 νεκρούς καθημερινά και με τις μεγάλες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα υγείας.

Πολιτικά “ψεκασμένοι” είναι όσοι κάνουν συμπολίτευση ή αντιπολίτευση με τις στατιστικές των θανάτων. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών, και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

“Ψεκασμένοι” ήταν όσοι με “εωσφορική έπαρση” παρέσυραν συνανθρώπους μας στον θάνατο, όπως με μεγάλη γενναιότητα επισήμανε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Από τους ελάχιστους που δημοσίως κατακεραύνωσε σημαντική μερίδα της Ιεραρχίας για την εγκληματική στάση της στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δυστυχώς, το κύμα του ανορθολογισμού στοίχισε και ζωές αλλά ακόμα παρέσυρε ένα τμήμα της κοινωνίας σε θεωρίες συνωμοσίας και άρνησης. Και ακόμα δυστυχέστερα, το φαινόμενο αυτό παραμένει ισχυρό και αναζητά διέξοδο στην αμφισβήτηση και άρνηση του εμβολίου.

Θα το βρούμε μπροστά μας και οι δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν. Περίπου ένας στους τρεις πολίτες δηλώνουν πως δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Κι επειδή το αντιεμβολιαστικό κίνημα ήταν ήδη αρκετά ισχυρό στη χώρα μας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα το συναντήσουμε τους επόμενους μήνες, όταν με το καλό φθάσει η ώρα των εμβολιασμών.

Καλώς ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τον σχεδιασμό σχετικά με την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και τον τρόπο με τον οποίο θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Κακώς δεν ανακοίνωσε, παράλληλα, μια μεγάλη καμπάνια για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια.

Όχι για να υπάρξει άλλη μια “λίστα Πέτσα” με επικοινωνιακά κονδύλια προς ημετέρους. Αλλά με την ανάληψη ευθύνης από τα μέσα ενημέρωσης να φιλοξενήσουν ΔΩΡΕΑΝ τα σχετικά κοινωνικά μηνύματα και ενημερωτικές εκπομπές μεταξύ των Bachelor και My Style Rocks και όλων των συναφών ριάλιτι. Με την ανάληψη ευθύνης από όλους τους κοινωνικούς φορείς. Και από τα πολιτικά κόμματα που σε αυτό το θέμα οφείλουν να συμπράξουν ουσιαστικά και συμβολικά.

Θα προσέθετε, μάλιστα, κανείς πως είναι και προς το συμφέρον τους διότι στον αντιεμβολιαστικό ανορθολογισμό θα κρυφτεί ένα γενικότερο κίνημα αμφισβήτησης που θα υιοθετηθεί από ακραίες πολιτικές εκφράσεις. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, άλλωστε, η ακροδεξιά -κυρίως- σπεύδει να εκπροσωπήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα ως συνέχεια της ψευδολογίας σχετικά με την πανδημία. Θα το δούμε, πιθανότατα, και εδώ…

Υ.Γ Ενδιαφέρον σχετικά το ρεπορτάζ του Inside story

Σ.Κ

About Author