ΠΟΕΔΗΝ: “Φράκαρε” το σύστημα στη Λάρισα – Γίνεται επιλογή ασθενών

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλία, καθώς έχουν γεμίσει με περιστατικά κοροναϊού από νοσοκομεία της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ , ενώ πλέον οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ποιός θα μπεί στη ΜΕΘ και ποιός όχι. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «αρκετά διασωληνωμένα περιστατικά διακομίσθηκαν από τη Θεσσαλία στις ΜΕΘ της Λαμίας και της Χαλκίδας, δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μία, που γέμισαν και αυτές» και προσθέτει πώς το ηλικιακό όριο των ασθενών στις ΜΕΘ πέφτει, επειδή δεν υπάρχει χώρος για όλους τους ηλικιωμένους.

Επίσης, η  διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τη σίτιση των ασθενών με κοροναϊό, λόγω ελλείψεων προσωπικού. «Κάποιοι δεν τρώνε. Μας είπαν ότι είναι πολλοί οι νέοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές και διασωληνώνονται», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται και 4 βρέφη λίγων ημερών, ως ύποπτα κρούσματα, καθώς και δύο βρέφη 20 και 22 ημερών.

Η διοίκηση και οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό, για ανάπτυξη άλλων κλινών, τόσο απλών, όσο και ΜΕΘ κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 47 νοσηλευτές και 15 γιατροί νοσούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τα συνολικά περιστατικά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ξεπερνούν τα 80.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας,  δύο νοσηλευτές νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, εκ των οποίων μία νοσηλεύτρια διασωληνωμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, νοσούν πάνω από 250 νοσηλευτές και ιατροί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και οι ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έχουν γεμίσει με διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς γίνονται διακομιδές από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πλέον διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ στην Πτολεμαΐδα.

Τελος, η  ΠΟΕΔΗΝ ζητά την επίταξη των κλινικών του ιδιωτικού τομέα χωρίς αστερίσκους, για τη νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού στις κλινικές και στις ΜΕΘ τους.

About Author