Μαγιορκίνης: Η ελληνική οικογένεια «όχημα» για τη διασπορά του κορονοϊού

Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, δήλωσε απόψε ο επικ. καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης, στη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, με το επιδημιολογικό φορτίο να είναι εξαιρετικά βαρύ, όπως είπε, στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, οι μολύνσεις μειώθηκαν αισθητά στο λεκανοπέδιο, την τρέχουσα εβδομάδα, με τον δείκτη Rt να καταγράφει πτώση. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, προβλέπεται μείωση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού, ωστόσο προηγήθηκε ο «πενταπλασιασμός» της διασποράς του ιού στην πόλη.

Εξάλλου, «παραμένει η αναστροφή των ρόλων» σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η μεγαλύτερη επίπτωση της επιδημίας αφορά την ομάδα των ατόμων ηλικίας 40 – 65, εξήγησε.

Αντίθετα, οι μολύνσεις στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών βρίσκονται «σε χαμηλά επίπεδα, καθ’όλη την έξαρση του 2ου κύματος», κάτι που καταδεικνύει πως «ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία είναι δευτερεύουσας σημασίας». «Κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα» και όχι από αυτή, πρόσθεσε.

Πάντως, ο αναπλ. εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό προειδοποίησε πως ο ιός χρησιμοποιεί ως «όχημα» την ελληνική οικογένεια, η οποία «ανθίσταται στο χάσμα γενών». Με άλλα λόγια, η δομή της ελληνικής οικογένειας «βοηθά» στην εξάπλωση της επιδημίας προς τις μεγάλες ηλικίες, κατά τον ίδιο, λόγω των στενών σχέσεων των μελών της, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ώρες είναι κρίσιμες για να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους, και όλες τις ευπαθείς ομάδες, κατέληξε ο Γκ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας τη σημασία τήρησης των μέτρων.

About Author