Εξαδάκτυλος: Plan B για μετατροπή χώρων σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη – Θα χάσουμε ασθενείς από εμφράγματα και καρκίνους

Την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου Β, το οποίο να περιλαμβάνει τη μετατροπή ανά πάσα στιγμή σε χώρους νοσηλείας ασθενών κτίρια της Θεσσαλονίκης, μιας και το σύστημα υγείας της πόλης θα εξακολουθήσει να δέχεται τεράστια πίεση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές ή και τα μέσα Δεκεμβρίου, τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε κι ένας ικανοποιητικός αριθμός κλινών για ασθενείς που δεν πάσχουν από Covid-19, αλλά από άλλα νοσήματα, υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν αυτήν τη στιγμή την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο όλων είναι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τους πολίτες, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα. Ο ίδιος, μάλιστα, θέτει θέμα περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

«Είναι ανεύθυνο να κάνω πρόταση επί του σχεδιασμού, μια και δε συμμετέχω στην αρμόδια επιτροπή, ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρξει μία πρόβλεψη για επέκταση της νοσηλείας ασθενών και σε χώρους εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Δεν μπορώ να ξέρω αυτήν τη στιγμή, ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι στεγασμένοι χώροι, αλλά δεν είναι δύσκολο να βρεθούν και να μετατραπούν σε χώρους νοσηλείας. Αυτό πρέπει να είναι οπωσδήποτε το plan B, μια και βρισκόμαστε σε υγειονομικό πόλεμο και άρα αντιμετωπίζουμε έκτακτες συνθήκες. Η λύση του προβλήματος δεν είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό, διότι αυτές δεν έχουν εκπαιδευτεί για την περίθαλψη ασθενών με covid-19, μια και τώρα θα ριχτούν στη μάχη», σημειώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Θα χάσουμε ασθενείς από εμφράγματα και καρκίνους»

Κατά τον κ. Εξαδάκτυλο, ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να υπάρχει κι ένας ικανοποιητικός αριθμός έστω και απλών κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες σοβαρές παθήσεις, αφού με το μονοδιάστατο εστιασμό στην αντιμετώπιση του κορονοϊού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσουμε ανθρώπους από άλλες αιτίες.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε ανθρώπους από εμφράγματα, εγκεφαλικά, καρκίνους και τροχαία. Πρέπει να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κλινών οπουδήποτε γι’ αυτές τις παθήσεις. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να χάσουμε ασθενείς από άλλες παθήσεις, σε περίπτωση που μετατρέψουμε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αυστηροποίηση των μέτρων

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζει ότι αυτό που προέχει όλων αυτήν τη στιγμή, είναι η μείωση των μολύνσεων από covid-19, γεγονός που προϋποθέτει αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. «Με είχαν χλευάσει, όταν είπα ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν κλειδαμπαρωθούμε στα σπίτια μας. Το πρώτο απ’ όλα είναι να μειωθούν οι μολύνσεις, άρα τα μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν στο μέγιστο», υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

About Author