Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις – Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης

Άκρως επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Committee to Prevent Torture ή CPT) για τις πολιτικές κράτησης των προσφύγων αλλά και τις τακτικές επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ήρθε να προστεθεί στο πλήθος των καταγγελιών κατά των ελληνικών αρχών, ενώ τονίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κράτησης. Η έκθεση βασίζεται σε επίσκεψη αντιπροσωπείας της CPT στην Ελλάδα μεταξύ 13-17 του περασμένου Μαρτίου, κατά την διάρκεια απόπειρας της Τουρκίας να παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα προωθώντας χιλιάδες πρόσφυγες από τον Έβρο.

Στην έκθεση μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία «έλαβε, για μία ακόμα φορά -η προηγούμενη αντίστοιχη επίσκεψη ήταν το 2018- μία σειρά από καταγγελίες από μετανάστες περί χαστουκιών και κλωτσιών και χτυπημάτων με γκλομπ στο σώμα από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Σε λίγες περιπτώσεις, αυτές οι καταγγελίες συνοδεύονταν από ιατρικά αποδεικτικά στοιχεία. Επιπροσθέτως, ελήφθησαν πολλαπλές καταγγελίες για υβριστική γλώσσα στο προ-αναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο, όπου ορισμένοι αστυνομικοί απευθύνονταν στους μετανάστες μέσα από τα κάγκελα ως “ζώα”».

Η έκθεση ασκεί δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων. Σύμφωνα με αυτή, η χώρα «δεν μπορεί να είναι τόσο απροετοίμαστη για την υποδοχή νέων μεταναστών ώστε να τους κρατά σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες όπως αυτές των οποίων υπήρξαμε μάρτυρες στο νησί της Σάμου».

Στην έκθεση εκφράζονται επίσης έντονες επιφυλάξεις για τις διώξεις μεταναστών για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στις υποθέσεις αυτές υπήρχε κακή διερμηνεία (την οποία ενίοτε αναλάμβαναν άλλοι μετανάστες), έλλειψη νομικής βοήθειας, αδυναμία των μεταναστών να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή και εκφοβισμός και μεροληψία από το δικαστήριο».

H έκθεση καταγγέλλει επίσης πως ασυνόδευτα , οικογένειες με παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα (ψυχικά ή σωματικά ή και εγκυμονούσες) κρατούνταν σε τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τους γονείς τους σε αστυνομικά ιδρύματα. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

About Author