ΗΠΑ: Ομαδικός βιασμός γυναίκας στρατιώτη που την οδήγησε στην αυτοκτονία – Η συνταρακτική εξομολόγηση της μητέρας της, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ από την αυτοκτονία γυναίκας στρατιώτη έπειτα από ομαδικό βιασμό, με τη μητέρα της να καταγγέλλει ότι είχε δεχθεί ξανά σεξουαλική επίθεση, την είχε καταγγείλει αλλά δεν είχε ξεκινήσει καμία έρευνα.

Η Μόργκαν Ρόμπινσον αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2018. Λίγο καιρό νωρίτερα, όταν και υπηρετούσε στο Αφγανιστάν δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από συναδέλφους της οι οποίοι την βίασαν ομαδικά. Ο εφιάλτης είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν είχε βιαστεί ξανά από στρατιώτη στην πρώτη της αποστολή στο Κουβέιτ.

Στρατιώτης ΗΠΑ Αυτοκτονία

Αν και είχε καταγγείλει την πρώτη επίθεση που είχε δεχθεί, δεν είχε διεξαχθεί καμία έρευνα με αποτέλεσμα να μην γίνει τίποτα και να ζει και να εργάζεται υπό το φόβο του βιασμού. Τέσσερις μήνες πριν πάρει την ίδια της τη ζωή, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τζέιμς Μάτις είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε σεξουαλικές επιθέσεις στο στρατό καθώς σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν αυτού του είδους τα φαινόμενα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Στρατιώτης ΗΠΑ Αυτοκτονία

Συγκλονίζει η μητέρα της:  Ήθελαν το σώμα της αλλά της πήραν τη ψυχή

Σοκαρισμένη η μητέρα της σπάει τη σιωπή της και μιλάει για πρώτη φορά για το τραγικό γεγονός. Μιλώντας στο CBS, η Ντέμπι Ρόμπινσον δηλώνει ότι μετά τη φρίκη που έζησε η κόρη της ήταν τρομοκρατημένη και απογοητευμένη από το σύστημα που δεν την βοήθησε όταν κατήγγειλε τον βιασμό.

Στρατιώτης ΗΠΑ Αυτοκτονία

Ο Αμερικανικός Στρατός ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της εθνοφρουρού και αργότερα παρέδωσε στην μητέρα της μια έκθεση, από την οποία όμως είχαν αποκρυφθεί πολλά τμήματα λόγω ευαίσθητων πληροφοριών. Σε παράγραφο που δεν ήταν «μαυρισμένη» αναφερόταν πως «η Λοχίας Ρόμπινσον υπέφερε από «σεξουαλικό, σωματικό και ψυχολογικό τραύμα» κατά την προσωρινή στάθμευση της μονάδας της στο εξωτερικό, και ότι οι συνέπειες αυτού του τραύματος συνέβαλαν στον θάνατό της. 

«Δεν καταλάβαινα πώς ήταν δυνατόν να κάθονται εκεί και να μου δίνουν αυτό το έγγραφο κοιτώντας με στα μάτια», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης εθροφρουρού.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στρατός φέρει τεράστιο μέρος της ευθύνης για τον θάνατο της κόρης της, λόγω της αδράνειας και της αδιαφορίας που επέδειξε μετά την πρώτη καταγγελία της κοπέλας. Δεν γινεται να κάνουν έρευνα οι ίδιοι, χρειάζεται μια εξωτερική υπηρεσία που να διερευνά τις σεξουαλικές επιθέσεις μέσα στον Στρατό, υποστηρίζει η συντετριμμένη μητέρα.

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της κοπέλας, ο αξιωματικός που φέρεται να επιτέθηκε στην Ρόμπινσον στο Κουβέιτ έλαβε μια γραπτή επίπληξη, κάτι που η μητέρα της θεωρεί ουσιαστικά κοροϊδία. «Ήταν μια δουλειά που λάτρευε. Το έκανε για την πατρίδα της», λέει για την κόρη της που κατετάγη στον στρατό το 2010, προσθέτοντας ότι και η ίδια βασανίζεται συνεχώς από την σκέψη ότι ίσως θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για να τη βοηθήσει.

«Αυτό το πράγμα τη λύγισε και αυτός ήταν ο λόγος που έχασε τη ζωή της. Αυτοί οι άνδρες που τη βίασαν ήθελαν το σώμα της αλλά τελικά πήραν την ψυχή της» δηλώνει συγκλονισμένη η μητέρα της αδικοχαμένης γυναίκας που υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ.

Η περίπτωση της Μόργκαν Ρόμπινσον δεν είναι η μοναδική. Πριν από μερικούς μήνες κρεμασμένος βρέθηκε νεαρός στρατιώτης σε στρατόπεδο στις ΗΠΑ, ο οποίος νωρίτερα είχε καταγγείλει κακοποίηση από τους συναδέλφους του.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στον αμερικάνικο στρατό αποτελούν κοινό μυστικό, με αναπάντητο να παραμένει ακόμα ποιο είναι το κατεστημένο που συντηρεί την «ομερτά» της φρίκης.

 

About Author