Γεωργιάδης για το άνοιγμα από την 1η Δεκεμβρίου: “Είναι ένα σενάριο, ότι πουν οι επιδημιολόγοι”

Nέα σύγχυση σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας προκαλεί η κυβέρνηση μετά τη σημερινή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση που περίπου προανήγγειλε πως σχεδιάζεται άνοιγμα των καταστημάτων (λιανεμπόριο) και της εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα που εκπέμπουν άλλα κυβερνητικά στελέχη αλλά και επιδημιολόγοι για σχεδόν βέβαιη παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο πότε, αλλά και στο πώς θα ανοίξει ξανά η αγορά μετά το lockdown, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Παράλληλα εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται ότι σταθεροποιείται και θα υπάρξει μια σοβαρή μείωση της διασποράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια. Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.
Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Τι είπε ο Κικίλιας- Για παράταση του lockdown μιλούν οι επιδημιολόγοι

Ο Βασίλης Κικίλιας, για παράδειγμα, μίλησε για το κρίσιμο θέμα της άρσης του lockdown αποκαλύπτοντας ότι θα γίνει μόνο αν στις 30 Νοεμβρίου έχουμε κάτω από 500 κρούσματα.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε, μιλώντας στο Mega το Σαββατοκύριακο ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους εξηγεί πως θεωρεί περίπου βεβαία την παράταση των περιοριστικών μέτρων δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κάτω από τα 500 τις επόμενες 15 μέρες. Ιδιαίτερα μετά το τραγικό ρεκόρ των 71 θανάτων που είχαμε χθες Κυριακή και την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε ακραία οριακό σημείο με περίπου 400 διασωληνωμένους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος τόνισε σήμερα πως “μόνο με ένα θαύμα δεν θα παραταθεί το lockdown”.

«Εάν δεν έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μέτρων. Θα ζήσουμε ό,τι μέλλει να ζήσουμε. […] Δεν κοιτάζω για χαλάρωση τα Χριστούγεννα με όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη. Η εικόνα δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε. Μόνο ένα θαύμα θα βάλει τέλος στο lockdown στο τέλος Νοεμβρίου» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ 3 ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown ακόμη και μετά τις 30 Νοεμβρίου άφησε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται υπό σφοδρή πίεση και πρόσθεσε ότι «οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα».

Υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.
Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη καθώς όπως εξήγησε το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Οι δηλώσεις Παπαθανάση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο πότε και στο πώς θα ανοίξει ξανά η αγορά μετά το lockdown, ο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, υποστήριξε πως από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά πρώτα με το λιανεμπόριο και την εστίαση.
Ο κ. Παπαθανάσης, πάντως, εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και θα υπάρξει μια σοβαρή μείωση της διασποράς των κρουσμάτων κοροναϊού.

Ο κ. Παπαθανάσης, ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια. Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν τρεις εβδομάδες, τρεις εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επανεκκίνηση αγοράς με μικρά καταστήματα

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι. Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

“Διορθωτική” παρέμβαση από Άδωνι Γεωργιάδη

“Εαν δεν ανοίξουμε την αγορά στις γιορτές πολλές επιχειρήσεις θα υποστούν ανήκεστο βλάβη. Για ορισμένες επιχειρήσεις ο Δεκέμβριος είναι το μισό του ετήσιου τζίρου. Για να ανοίξουμε πρέπει να πέφτουν τα κρούσματα σιγά σιγά”, τόνισε, μιλώντας στον Realfm και το Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός έσπευσε να εξηγήσει δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στον Σκάϊ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και οι οποίες προκάλεσαν εύλογα σύγχυση αφού αναφέρθηκε σε σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου και της εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου. Τόσο ο υπουργός Υγείας, όμως, όσο και οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες για σοβαρή πιθανότητα παράτασης του lockdown, γεγονός που δεν συνάδει με την “πρόβλεψη” του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης ότι “μειώνεται η διασπορά του ιού”.

“Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως εάν θα ανοίξουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Αναφέρθηκε σε ένα σενάριο. Θα εξελιχθεί από την εξέλιξη της πανδημίας εάν θα επιλεγεί το ένα ή το άλλο σενάριο. Εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε άλλη παρέμβασή του, στον Σκάϊ, λίγο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ν. Παπαθανάση, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η απόφαση για το πότε και πώς θα ανοίξει η αγορά δεν θα ληφθεί αποκλειστικά από την κυβέρνηση, αλλά σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και με βάση την πορεία της πανδημίας.

Σε περίπου μια εβδομάδα, πρόσθεσε, θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα της κατάστασης και μετά θα αρχίσει η συζήτηση αν μπορούμε να ανοίξουμε και πότε. Σε κάθε περίπτωση εξήγησε πως το υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και πως το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά.

Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε πως αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και δεν ανοίξει η οικονομία η καταστροφή θα είναι τρομερή και σημείωσε πως ειδικά στο εμπόριο οι τζίροι μπορεί να φτάνουν το 35% με το 50% ολόκληρης της χρονιάς.

About Author