Χριστόφ. Βερναρδάκης: Οι υπεύθυνοι της πολιτικής απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων θα πρέπει να ελεγχθούν για παραβίαση του Συντάγματος

“To χθεσινό ΦΕΚ του Αρχηγού της Αστυνομίας για την απαγόρευση σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ των συναθροίσεων 4 ατόμων και άνω, συνιστά μείζονα συνταγματική εκτροπή” αναφέρει ο βουλευτής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Χριστόφορος Βερναρδάκης.

“Πρόκειται για “χουντικό” ΦΕΚ και πρέπει να γίνουμε σαφείς: οι υπεύθυνοι της πολιτικής αυτής απόφασης, καθώς και οι εφαρμοστές της, θα πρέπει να ελεγχθούν για παραβίαση του Συντάγματος” τονίζει.
Και προσθέτει:
“Η αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος (“δικαίωμα του συνέρχεσθαι”) δεν είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και του Αρχηγού της. Μόνο το Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση της Κυβέρνησης και με βάση το άρθρο 48 του Συντάγματος (περίπτωση πολέμου, επιστράτευση εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος) μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση.
Πρόκειται για συνταγματική διάταξη που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ από την θέσπιση του ισχύοντος συντάγματος του ’75.
Με βάση το χουντικό χθεσινό ΦΕΚ η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, π.χ., του ΠΑΜΕ (που είχε πραγματοποιηθεί με όλες τις συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας) θα ήταν απαγορευμένη!! Και απαγόρευση συγκέντρωσης του ΚΚΕ γινόταν από το 1949-1974!
Επίσης, ακόμα και ο πρόσφατα ψηφισμένος “Νόμος Χρυσοχοίδη” για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συναθροίσεων (Ν.4703/2020) ορίζει ότι η Αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει συγκεκριμένη σε ώρα και τόπο “επικείμενη δημόσια συνάθροιση”, όχι το δικαίωμα των δημοσίων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια για διάστημα ημερών.
Το χουντικό χθεσινό ΦΕΚ συνιστά “πρόβα συνολικής εκτροπής” από μια αδίστακτη ομάδα εξουσίας που αφού απέτυχε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εργαλειοποιεί τώρα τα δημοκρατικά δικαιώματα. Και επιχειρεί να πάρει την εκδίκησή της για το “Πολυτεχνείο ’73”.
Γιατί το “Πολυτεχνείο ’73” ακύρωσε το σχεδιασμό της χούντας για “πολιτικοποίηση” και “ελεγχόμενη δημοκρατία”. Και αυτό, το “βαθύ κράτος της δεξιάς” δεν το χώνεψε ποτέ.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ (δυστυχώς για τη Δεξιά)…

About Author