Ακρίτας Καϊδατζής: Η τετραήμερη καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια είναι παράνομη και αντισυνταγματική

“Η τετραήμερη καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια δεν είναι περιορισμός αλλά αναστολή της ελευθερίας της συνάθροισης. Και ήδη γι’ αυτό αντισυνταγματική” γράφει στο Twitter ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Ακρίτας Καϊδατζής.

“Η τετραήμερη καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια δεν είναι περιορισμός αλλά αναστολή της ελευθερίας της συνάθροισης. Και ήδη γι’ αυτό αντισυνταγματική. Ακόμη όμως κι αν θεωρηθεί περιορισμός, η απόφαση επιβολής της είναι παράνομη.

Η απόφαση επικαλείται το άρθρο 11 Συντ, που όμως μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας επιτρέπει απαγόρευση, όχι για δημόσια υγεία, και το άρθρο 5, που όμως μόνο ατομικά μέτρα επιτρέπει για δημόσια υγεία, όχι καθολικές απαγορεύσεις”.

Ο Ακρίτας Καϊδατζής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974. Είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Ανοβέρου και Βρέμης. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ (2001-2003) και στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (2005-2006) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ.

Κυριότερο έργο του, το «Συνταγματικά όρια και δεσμεύσεις των ιδιωτικοποιήσεων», (εκδ. Σάκκουλα – Θεσσαλονίκη 2006).

Ακόμα, έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο «Ιστορία των Ελλήνων» (εκδ. «Δομή»-2006).

About Author