Πολυτεχνείο: Μπήκαν τα ΜΑΤ – Έγινε εκκένωση και δεκάδες προσαγωγές

Η Αστυνομία μπήκε μέσα στο Πολυτεχνείο και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν περίπου 40 αντιεξουσιαστές που είχαν μπει μέσα στο ίδρυμα χθες.

Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής το Πολυτεχνείο καθώς είναι σ’ εξέλιξη δράση – συγκέντρωση 50 ατόμων από ανοιχτές συνελεύσεις αγώνα και στέκια εντός της σχολής, ενάντια στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο και του τριημέρου εκδηλώσεων προς τιμήν της εξέγερσης.

Όπως έγινε φανερό και από την πραγματοποίηση σύσκεψης το πρωί στη ΓΑΔΑ υπό τον Μ. Χρυσοχοϊδη, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ασφυκτική επιτήρηση κάθε εκδήλωσης για την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από τις καταθέσεις στεφάνων ως την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο ΣΦΕΑ έχει καλέσει σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως και αρκετές οργανώσεις της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΜΠ και στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ – ΕΣΑ και από εκεί θα πορευτεί συμβολικά προς την πρεσβεία, έχει ήδη από μέρες καταγγείλει πως η κυβέρνηση προσπαθεί μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου να δημιουργήσει συνθήκες έντασης.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, ο λόγος που μπήκαν χτες ήταν γιατί «γνωρίζαμε πως από σήμερα η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη». Διευκρινίζουν πάντως ότι σε αντίθεση με ό,τι μεταδόθηκε από την ΕΡΤ δεν έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, τονίζοντας ότι ο χώρος είναι «ανοιχτός με εργαζόμενους/ες και δεν έχει παρεμποδιστεί καμιά λειτουργία του ιδρύματος».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τη σχολή με ισχυρές δυνάμεις τόσο από τη μεριά του πεζοδρόμου της Τοσίτσα όσο και από την πλευρά της Στουρνάρη, από το ύψος της Μπόταση, αλλά και μπροστά στην Πατησίων από το ύψος της οδού Μάρνη.

Έλεγχοι και προσαγωγές

Το μεσημέρι της Παρασκευής, έγινε προσαγωγή δύο ατόμων που άφησαν καφέδες στους συγκεντρωμένους μες στο Πολυτεχνείο

Στο χώρο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ. Επίσης στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων βρίσκεται «αύρα» της αστυνομίας.

Σύσκεψη με Χρυσοχοϊδη στη ΓΑΔΑ

Αναβρασμός επικρατεί στα επιτελεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου που θα εορταστεί με διαφορετικό τρόπο εφέτος, λόγω κορονοϊού. Ήδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της πορείας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να κάνει δηλώσεις το μεσημέρι και έκκληση στον κόσμο να συμμορφωθεί στα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ταυτόχρονα, το πρωί έγινε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την ηγεσία και τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα που έχει προκύψει.

Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από χτες το βράδυ, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

About Author